Povišen ton

Čak i bez podataka i brojeva jasno je da su mladi u Srbiji u velikoj meri izloženi kockanju i klađenju i da problem postoji.

Najvažnije je podići društvenu svest o tome a onda tražiti najbolji lek. Sa tim ciljem je Privredna komora Srbije organizovala konferenciju „Društvena odgovornost u igrama na sreću" na kojoj su regulatori, predstavnici industrije igara na sreću, društvena zajednica ali i lekari razgovarali o načinima rešenja problema sve veće dostupnosti igara na sreću mladima. Iznet je i podatak da na uzorku koji bi trebalo da pokaže raspoloženje otprilike 50 odsto mladih u trećem i četvrtom razredu srednjih škola, okvirno, oko 14 odsto dece već ima dodira sa kockanjem, a od tog procenta, 10 odsto već mogu da budu smatrani zavisnicima od kocke.
Iako je još u Zakonu o igrama na sreću iz 2011-te godine jasno istaknuta društvena odgovornost priređivanja igara na sreću, to nije dovoljno, nije uvek slučaj u praksi i nema sankcionisanja. Naravno, pored priređivača odgovornost bi trebalo da snose i roditelji i društvo i država. Kako sve to izgleda u našim uslovima, ko je i za šta odgovoran i šta po tom pitanju čini u "Povišenom tonu" će razmatrati Rade Karan, direktor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS), prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje, Slađana Filipović iz Poreske uprave i Borjan Popović, direktor sektora korporativnih komunikacija kompanije Mocart.

Posle 15 časova očekuju nas vedrije teme. Pričamo o sedmom festivalu stend ap komedije StandUpFest koji će ove godine posetiocima obezbediti čitavu nedelju smeha. O danima komedije u ustanovi kulture „Vuk Karadžić" i svim ostalim detaljima u vezi sa programom obavestiće nas Milica Mihailović, direktorka StandUpFest-a. Rubriku "Datum, vreme, mesto" posvećujemo Dobrici Milutinoviću, velikom srpskom romantičarskom pozorišnom glumcu izuzetnog glasa i retkog temperamenta. Na današnji dan 1937. godine, povodom 40-godišnjice rada, dodeljen mu je prsten a od 1980. godine kao znak poštovanja velikog idola, pozorišnim umetnicima se dodeljuje nagrada "Dobričin prsten" koja predstavlja repliku ovog prstena. 

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво