Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

Če ili Pola veka od smrti El komandantea

Pre 50 godina, 9. oktobra ubijen je Ernesto Če Gevara, jedan od vođa kubanske revolucije.
Pred smrt, svom egzekutoru je rekao: "Pucaj, ubićeš samo čoveka."
Malo ko je mogao da nasluti da je to istina - ubijaju čoveka, ali stvaraju mit koji će trajati čak pola veka.
Kažu da posle smrti nisu mogli da mu zatvore oči, zbog čega ga je lokalno stanovništvo poredilo sa Isusom.
U mestašcu La Igera, gde je ubijen, i danas se mole svetom Ernestu.


Dobročinjenje

"Najveća dužnost je da svojim najboljim snagama pomažemo onima koji tu pomoć zaista trebaju"
CICERON
U Vukovom "Rječniku" piše: „Najveća je zadužbina načiniti manastir ili crkvu, kao što su srpski carevi i kraljevi gradili, potom je zadužbina načiniti ćupriju na kakoj vodi ili preko bare, kaldrmu po rđavu putu, vodu dovesti i načiniti blizu puta, usaditi ili nakalemiti voćku blizu puta, gladnog nahraniti, žednog napojiti, golog odjesti...".
Udovoljavajući Božjoj zapovesti "da onaj koji ima podari i onom koji je potrebit" srpski podvižnici su činili dobro sebi i svom narodu.
Inače, "priča" o zadužbinarstvu kod nas počinje sa srpskim vladarima kraljevske porodice Nemanjića.
Stara latinska kaže: "Bogovi pomažu onima koji rade!.. Počni!.. Započeto je pola dela!".
Kineski mislilac Kung Fu Ce: "Svakog dana odnesi kotaricu na jedno mesto i sagradićeš planinu!", a Laza Kostić: "Od jave si kov'o snove. Sad od snova javu vezi!"

Ispričao sam Vam sve ovo da bih spomenuo i trojicu njih, dostojnih spominjanja: Arno Gujon, autor knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji", Tibor Varadi, akademik, profesor međunarodnog prava i Dušan Duda Ivković.
Akademik Dušan Kovačević, u predgovoru Gujonove knjige; u izdanju Izdavačke kuće „Agape knjiga", promovisane pre dva dana; je napisao:
„Arno Gujon se u Srbiji pojavio jednog dana kao "Mali princ", da bi tokom desetak godina rada i borbe sa "vetrenjačama" podsećao na Don Kihota, sve do dana današnjeg kad ga većina ljudi u Srbiji prisvaja kao najboljeg prijatelja, ili rod rođeni, kao brata.
... U životu sam napisao mnoge predgovore, pogovore, sećanja, svedočenja, ali mi je ovaj predgovor jedan od najdražih; pisao sam ga sa osećanjem najiskrenijeg poštovanja za sve ono što je naš prijatelj i zemljak, Arno Gujon, učinio (i neprestano čini) za ljude i - posebno decu."

Akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ustanovio je program "Stipendija izuzetnosti" za studente master i doktorskih studija i u fond priložio sopstvena sredstva u iznosu od 100.000 dolara.
Na taj način, kako je rekao profesor za RTV Panon iz Subotice, pokušava da pomogne drugima onako kako je njemu pomognuto u životu."

Aleksandar Šapić, na jednoj od društvenih mreža je objavio:
„Ja ću da objavim, pošto vidim da je medijima ova vest nezanimljiva.
Dušan Duda Ivković, novac od svoje oproštajne utakmice u Atini usmerio - polovinu sredstava dobrotvornoj organizaciji „Dečiji osmeh" iz Grčke, koja je slala donacije i pomagala deci iz Srbije za vreme bombardovanja 1999. godine, dok je drugu polovinu uplatio u Beogradu Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.
Hvala ti Dudo, meni je ova vest važna i čestitam ti na gestu iako očigledno ostalim medijima u Srbiji i nije baš!"

Beograd 202 je o ovom gestu Dušana Dude Ivkovića već govorio.

Čvarci

Čvarci su vrsta jela; specijalitet u srpskoj ali i u kuhinji Balkana.
Prave se od slanine.
Lako se pripremaju! Slanina se iseče na kocke i kuva se u metalnom kazanu ili ovećoj šerpenji. Tokom kuvanja se stvara mast, a kada lepo porumene isečeni komadi slanine mast se ocedi, a čvarci jedu topli ili hladni.
Moja majka je pre oceđivanja masti dosipala malo mleka.
U valjevskom kraju se prave specifični „duvan čvarci".

Trst
Ukoliko volite igru onda će ova priča biti dobar povod da saznamo na koji način reagujete na reportaže o drugim zemljama, narodima i kulturama.
Noćas Vas vodimo u Trst, a na vama je da u opisu najveće pice; "koju pravimo" od svega onoga što pojedinačno čini svaku od gotovo 60 njih u restoranu "Baratolo", uz tršćanski kanal, spram naše crkve Svetog Spiridona; građene u vizantijskom stilu, prema nacrtu italijanskog arhitekte Karla Mačakinija, a pod nadzorom tršćanskog inženjera Pijetra Palesea; pronađete sastojak ili namirnicu koji se ne stavljaju na picu.
Sećam se, pice u "Baratolo" restoranu imenovane su uz standardne nazive; kao i na svim kontinentima; i kao: porcelia, indiana, poljubac, mimoza, strankinja, ciganka, seljančica, pola lule, ufo, US Navy...
Na ove pice, čija su imena i sadržaj i ispisani u jelovniku i na srpskom, uz italijanski i engleski jezik, stavljaju se i: mocarela, razni sveži sirevi i parmezan, mocarela sa tartufima iz marinata, paradajz, beli luk, slane sardele, šunka, gljive, masline, artičoke, napuljska pikantna salama, strugana šišarka, tunjevina, kuvano mešano ili povrće na žaru, losos, pavlaka, viršle, patlidžan, šunka, rakovi i ostali plodovi mora, paprika marinirana, jaja, slanina, mortadela, piletina, kuvana govedina, biber i naravno origano.
Dakle, navedite nam ime sastojka ili namirnice koji se ne stavljaju na picu, a uvrstili smo ih u ovaj recept.

Budite budni.
Pričaćemo i o delfinima i vevericama, o poeziji i o još mnogo čemu lepom.

Preporučujem Vam da 17-og oktobra, od 13 sati prisustvujete promociji knjige autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera „Rokenrol u kandžama interneta 2", promociji izdavačke kuće RnR Records i njenih prvih izdanja, kao i pratećoj izložbi fotografija učesnika pomenute knjige, autora Wood RS.

Matica iseljenika Srbije, Beograd, Nušićeva 4.
„Ako vam "ne ide", ako vam se ne ostvaruje očekivano, ako se ne osećate baš najbolje u sopstvenoj koži, ako pružate manje nego što biste mogli i postižete manje nego što zaslužujete, ako ne možete da rešite razne sudbinske čvorove... - POJAČAJTE MOLITVU!
I videćete rezultate, veoma brzo. U rasponu od brze pomoći do pravog pravcatog čuda: od rešenja do spasenja.
Jednostavan savet. Leči i pomaže, razrešava i isceljuje."
(Dragoslav Bokan)

Ne znam da li Vam se dogodilo da dosanjate san koji ste snivali.
Ukoliko jeste, onda veoma dobro znate šta Vam se dogodilo.

Sanjajte! UZ BEOGRAD 202!

„Samo srcem se dobro vidi!" (Egziperi)

Slušajte nas na FM 104,0 Megaherca i preko Interneta.

Link za slušanje našeg Radija: http://tinyurl.com/Beograd202
Pronađite nas i na Tviteru: https://twitter.com/beograd202

Kontakt:
++381 11 3249 202
SMS: 064 0202 200
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija : NEBOJŠA NEŠA SABOVLjEVIĆ.

Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović .

„Čovek mora da ume da vidi svet."

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи