Povišen ton

Rezultati istraživanja koje je Autonomni ženski centar sproveo u srednjim školama u deset gradova u Srbiji pokazali su da svaki četvrti mladić smatra da "jedan šamar nije nasilje". Seksualno uznemiravanje kao deo šale i odrastanja je takođe potpuno prihvatljivo za svakog četvrtog mladića, dok tek svaka dvadeset peta devojka misli isto.

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u skoro svim medijima, neki su ih preneli i uz dodatna "objašnjenja" poput "šokantno, mladi podržavaju seksualno nasilje", deljeni su po društvenim grupama, komentarisani na najrazličitije načine, od toga da izazivaju nevericu do onih poput ''ništa drugo nismo ni očekivali''. Do kakvih su još saznanja došli autori istraživanja ali i koliko su česta ovakva istraživanja kod nas, kako utiču na našu percepciju posebno kada se uzme u obzir njihova "medijska dorada", da li je i u ovom i u svim drugim slučajevima u pitanju podržavanje ili i tolerantnost i prećutno podržavanje nasilja, šta su preduslovi za suzbijanje ovakvih stavova i šta smo po tom pitanju učinili u "Povišenom tonu" razgovaramo sa Sanjom Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, Draganom Popadićem, socijalnim psihologom i Vesnom Nenadić Jevtić, psihologom.

Povodom obeležavanja 10. oktobra Svetskog dana mentalnog zdravlja, Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa preko 30 partnerskih ustanova i udruženja, organizuje Festival mentalnog zdravlja. Festival će biti održan u SPENS-u, 9. i 10. oktobra od 17 do 20 časova a o temi, sadržaju i programima ovogodišnjeg festivala razgovaramo nakon 15 časova.

Na današnji dan, 1892.godine rođen je Ivo Andrić i njemu posvećujemo rubriku "Datum, vreme, mesto".

Urednik i voditelj: Ivana Vesić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво