Vizija

Zaboravljena kulturna baština

„Izuzetne destinacije Evrope" - EDEN, je projekat koji je pokrenula Evropska komisija, a nosilac projekta u našoj zemlji je Turistička organizacija Srbije. Ovogodišnja tema je „kulturni turizam" i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate
destinacije, koje svojom turističkom promocijom obuhvataju teritorjalno-specifično materijalno kultrutno nasleđe. TOS je tim povodom raspisao i konkurs koji traje do 15. oktobra. O značaju učešća Srbije u ovom projektu i promotivnoj šansi koju pruža, za „Viziju" govori Dejan Crnomarković, rukovodilac projekta EDEN za Srbiju.
Da je Srbija bogata spomenicima koji imaju veliku kulturnu vrednost, a da se o njima malo zna, govori i primer romantičke crkve Arače, čiji se ostaci nalaze između Novog Bečeja i Novog Miloševa.
U okviru beogradskog dela programa međunarodnog Ars Sacra festivala, organizovana je konferencija povećena ovom kulturnom dobru, u cilju pokretanja debate o konzervaciji i radovima restauratora, sudbini tekućih projetata i mogućem podnošenju novih predloga o održavanju. Rasprava o Arači je pokrenuta zahvaljujući organizaciji Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske - beogradskog Collegium Hungaricum-a i tim povodom Janoš Deszom, direktor ove ustanove govori za Dvestadvojku o važnosti očuvanja Arače i rezultatima konferencije. 

Kroz emisiju vodi Aleksandra Glovacki.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво