Ars, Artifex

Večeras u Leskovcu počinje 10. Festival filmske režije, koji će otvoriti Emir Kusturica i njegov film “Na mlečnom putu“.

Na festivalu će biti prikazano 16 filmova, od kojih će biti sedam premijera, među kojima i filmovi "Muškarci ne plaču" i "Žaba", koji su premijeru imali na filmskom festivalu u Sarajevu. Osim projekcija filmova iz zemlje i regiona, koji će se takmičiti za Gran pri "Živojin Žika Pavlović", biće prikazani i filmovi studenata iz zemalja bivše Jugoslavije.
Prvi ciklus programa nazvanog „Jugoslovenski socijalizam na filmu" počinje danas u Kinoteci. Reč je o istraživačko-obrazovnom projektu koji ima za cilj da preispita i reartikuliše istorijske uslove produkcije, distribucije i recepcije jugoslovenskog filmskog nasleđa. Projekat je posvećen jugoslovenskim filmovima koji se, po svom pristupu javljaju kao metoda novog sagledavanja samoupravnog socijalističkog društva Jugoslavije. To su na primer filmovi: "Prometej s otoka Viševice" Vatroslava Mimice, " Službeni položaj" Fadila Hadžića ili "Licem u lice" Branka Bauera.
O ovim temama govoriće Jelena Knežević, koja je i voditelj današnje emisije.
Predstava ''Kralj Ibi'', u režiji Gorana Jevtića, koja je svoju premijeru doživela u junu na festivalu Dev9t, u neobičnom prostoru Ciglane, imaće još pet izvođenja u toku jeseni 2017. "Kralj Ibi" je čuveni tekst jednog od najzanimljivijih autora s početka 20. veka Alfreda Žarija (u predstavi Ateljea 212 iz 1964. Ibija je igrao Zoran Radmilović), koji objedinjuje vodviljsko delo sa razuzdanim humorom, prikazujući novim humorističkim postupkom surovu stranu ljudske prirode. Priču o "Kralju Ibiju" donosi nam Sonja Todorović Šegrt.
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво