Svaštara

Napustio nas je naš kolega Petar Lazić, zamenik glavnog i odgovornog urednika Beograda 202.

Pre svega Prijatelj, po prirodi revolucionar, po obrazovanju filozof. Rođen 1960, u Kosjeriću, bio je jedan od najuglednijih satiričara, prevođen na tridesetak jezika, zastupljen u više od 100 svetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika, uvršten među „2000 izvanrednih intelektualaca 21. veka".
U štampi je objavljivao od 1979. godine, u „Indeks 202" je došao 1982. godine i postao i ostao doživotni urednik „Indeksovog radio pozorišta", najslušanije radio emisije u istoriji velike i male Jugoslavije. Bio je urednik u izdavačkim kućama „Beletra" i „Danga". Uređivao je „Našu krmaču", „Bre", „Glas javnosti", bio pomoćnik urednika „Blica"... neumorno je pisao: poeziju, prozu, publicistiku. Autor je multidisciplinarne monografije „Šljiva, bre" na srpskom i engleskom jeziku.
Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu je bio profesor i predavač za više predmeta: Veština ubeđivanja u medijima, Kritička literatura i retorika, Retorika i javni nastup, Komunikacija i tehnika ubeđivanja.
Bio je i šef poslaničke grupe DEPOS-a i Nove demokratije u Skupštini Srbije, potpredsednik odbora za kuturu i informisanje. Podneo je ostavku na sve funkcije i napustio Skupštinu.
U najsvežijem sećanju su nam njegove emisije „Crno-beli svet" i „Crna rupa" na našem programu. Slušaoci mu i dalje upućuju poruke. I nama nedostaje njegov zdravi humor. Čime god da se bavio, radio je to najbolje. Danas, u rubrici „Top potop", čućete top listu kafanskih manira - našeg Pere, u njegovom maniru.

Gost u 202 povoda, biće nam košarkaški trener, Vlade Đurović. Sportsku karijeru je počeo u OKK „Beograd", gde je, po završetku igračke karijere, postao prvi profesionalni trener ovog kluba. Kasnije je trenirao košarkaše „Crvene zvezde", „Budućnosti", „Šibenke", „Zadra", „Asvela", „Limoža" i mnoge druge. U razgovoru sa Milovanom Vukićevićem, izneće svoje prognoze i očekivanja na EP u košarci, u Istanbulu.

U rubrici „Gospodo ambasador Srbije", upoznaćete Zorana Stanisavljevića, umetničkog rukovodioca i dirigenta akademskog hora SKC-a u Nišu. Od mnogobrojnih inostranih nastupa ovog hora, izdvajamo samo poslednji - u Bugarskoj, gde su osvojili čak četiri nagrade, uključujući i nagradu Stanisavljeviću kao najboljem dirigentu na festivalu. Pripremila Slađana Savić.

Bavićemo se i „modnim trendovima" u zdravstvu i klimatskim promenama: nova grana meteorologije - biometeorologija koja se bavi uticajem vremenskih prilika na ljude je tema rubrike „Moda 202", koju je pripremila Olivera Perić.

Kakve sličnosti postoje između Beča i Beograda, i kako se koriste psovke i pivo umesto lekova, saznaćete u rubrici „Kvaka", koju je pripremio Dragutin Rokvić.

Naši glasnici će vas upoznati sa ovogodišnjom „Kupusijadom" u Mrčajevcima i novom pjacetom u samom centru Beograda, a u redovnim rubrikama čućete najsvežije informacije iz kulture i sporta, kao i servisne vesti.

Voditelj, Ružica Vrhovac

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи