Ars, Artifex

Danas su se u Jugoslovenskoj kinoteci, na Komemoraciji, od Ljubiše Samardžića oprostile brojne kolege i saradnici.

Velikan jugoslovenskog filma i jedan od najvećih glumaca sa ovih prostora ikada, Ljubiša Samardžić je u svojoj šest decenija dugoj karijeri, ostvario više od 100 filmskih i televizijskih uloga, počevši od kultnog ostvarenja "Prekobrojna" Branka Bauera. Za ulogu u filmu "Jutro" Puriše Đorđevića 1967. godine dobio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji. Sve svoje nagrade i priznanja, među kojima je i čak šest pulskih Zlatnih arena, Ljubiša je poklonio Kinoteci, u kojoj se nalazi Legat Ljubiše Samardžića, otvoren svakog dana za posetioce. Šta su o Ljubiši rekli oni sa kojima je stvarao kinematografiju ovog dela sveta, prenosi nam Jelena Knežević.
Jovan Vava Hristić, naš vrsni esejista, pesnik, dramski pisac, pozorišni kritičar, profesor i urednik nekih od najznačajnijih književnih edicija, u knjizi "Dugo traganje za pozorištem" objedinio je neke od svojih eseja o pozorištu i pozorišnoj kritici. Ovih dana predstavljeno je novo, dopunjeno izdanje ove knjige, koje je priredila Ivana Kronja sa kojom je razgovarao Petar Protić.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара