Vedri tonovi

Koliko (ne)znamo o Tesli?

Tesla Eko forum na Goču je jedna od retkih prilika da od poznavalaca saznamo više o Teslinom doprinosu ekologiji i očuvanju prirode. Ne samo što o ovoj oblasti Teslinog angažovanja ne znamo baš mnogo nego postoje pokazatelji da nisu retki ni oni koji o Tesli jedva da nešto znaju. O Tesli kao jednom od pionira ekološkog pokreta ali i o poznavanju detalja iz njegovog života i rada za "Vedre tonove" govoriće Aleksandar Protić, potpredsednik Evropske Federacije za UNESKO klubove, centre i asocijacije i direktor međunarodnog Memorijalnog Projekta Tesla.
„Priča o dudu i tradiciji svilarstva" je naziv izložbe koja će biti otvorena 14. septembra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Autorka izložbe Nataša Knežević, viši kustos - biolog iz zrenjaninskog muzeja osvetliće nam delove jedne kompleksne priče o sadnji duda kod nas, biološkim karakteristikama koje uslovljavaju njegovu primenu u svilarstvu, istorijatu izrade svile na našim područjima i prvim svilarama a objasniće i zašto su dudova stabla gotovo iskorenjena i zašto je potisnuto i ugašeno svilarstvo?

U Galeriji nauke i tehnike SANU, od 11. do 25. septembra biće postavljena izložba "Nauka kroz zabavu" koja predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd a Srpska akademija nauka i umetnosti i Centar za promociju nauke sprovode ovaj program kako bi se kod dece razvilo interesovanje za fiziku i nauku uopšte. Kako je izložba zamišljena i zašto je doživela veliki uspeh u Nemačkoj i Španiji saznaćete posle 15 časova.
Na današnji dan pre 103 godine rođen je patrijarh Pavle, 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je na tom mestu bio od od 1990. do 2009. godine i njemu posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto".

 

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи