Vedri tonovi

Da li su filmske replike koje pamtimo i najbolje replike? Da li ih češće izgovaraju muškarci ili žene? Šta je uopšte dobra replika?

Istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija su analizom filmskih scenarija nastalih tokom proteklih nekoliko decenija ustanovili da muškarci imaju više od 37.000 dijaloga a žene samo oko 15.000. Analizom rečenica likova u skoro hiljadu filmskih scenarija pokazano je da žene dobijaju gore replike nego muškarci, ali i da imaju manje teksta od njih. Utvrđeno je, takođe, da ženski likovi uglavnom koriste "jezik koji se povezuje sa porodičnim vrednostima", dok su muški likovi uglavnom povezani sa pričama o dostignućima, kao i da muški razgovori češće sadrže psovke ili se češće odnose na seks ili smrt. Ako bi ženski likovi bili uklonjeni iz zapleta, priča najčešće ne bi bila promenjena!
O rezultatima ovog istraživanja ali i o tome kako bi ovakva razmatranja izgledala kada je domaća kinematografija u pitanju razgovaramo sa Sašom Radojevićem, filmski kritičarem i scenaristom, Anom Vučković, književnicom i novinarkom Drugog programa Radio Beograda a naravno slušamo i vas.
Rok kampovi za devojčice su ideja koja je u svetu poznata od 2001. godine, a u Beogradu će prvi biti održan od danas do 27. avgusta. Rok kamp za devojčice organizuje tim programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva Projekat Femix, sa ciljem da podrži kreativne devojčice između 10 i 14 godina iz cele Srbije. Šta su devojčice naučile, kada i gde će svoje umeće da predstave zainteresovanima saznaćete u "Vedrim tonovima".
Na današnji dan 1780. godine rođen je slovenački lingvista i jedan od osnivača slavistike Jernej Kopitar i o njemu govorimo u rubrici "Datum, vreme, mesto".

 

Urednik i voditelj: Ivana Vesić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи