Svaštara

"202 povoda" - kako sa životinjama u divljini?

Leti češće idemo u prirodu i uživamo u trenucima koje provodimo u zelenilu. Sezona je godišnjih odmora, pa će veliki deo nas boraviti na planini, kampovati u šumi, ili, jednostavno, biti u sredinama koje nisu urbanizovane. Zato je trenutak da popričamo o tome šta je važno znati pri susretu sa divljim životinjama. Šta činiti ukoliko vas ujede zmija ili nepoznata vrsta insekta? Oko čega treba da budemo oprezni i na šta da obratimo pažnju dok boravimo u divljini, razgovaramo sa Milanom Paunovićem, biologom i kustosom u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Da li biste hteli da se udate za sebe? Ova rečenica je nekada zvučala kao gramatički nonsens ili šala u pokušaju, ali danas je realnost. Sologamija je pojava današnjice koja se sastoji u tome da ljudi stupaju u brak sami sa sobom. Da li se radi o ekstremnom obliku usamljeničkom životu ili možda o početku kraha takvog koncepta? U rubrici "Da si živ i zdrav" o tome priča koleginica Dejana Jočović.

Bista Tadiji Sondenmajeru, najvećem srpskom avijatičaru 20. veka, otkrivena je na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića, u Beogradu, povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije "Aeroput". Sondenmajer je bio jedan od osnivača i dugogodišnji direktor ove kompanije, prvog jugoslovenskog komercijalnog avio-prevoznika, koji je utemeljio savremenu civilnu putničku avijaciju na ovim prostorima.

"XperimenT", čuvena trens organizacija danas pravi žurku u Barutani, povodom obeležavanja svog 21. rođendana. Veče će proteći u druženju sa publikom dok će za atmosferu biti zaduženi elitni di-džejevi Buca, Vlada, Stole i Maks.

I dok je petak rezervisan za trens, subota, 24. jun je veče posvećeno tehnu. Letnja pozornica Kalemegdana ugostiće renomiranu tehno-divu Nakadiju, koja stiže direktno sa Tajlanda. Domaću podršku pružiće naša dama od ovog zanata, Lea Dobričić. O svemu tome detaljnije pričamo sa Nadeždom Ivanović.

Voditelj: Miodrag Stošić
Voditelj "202 povoda": Ružica Vrhovac

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара