Vedri tonovi

Pravila lepog ponašanja ili bonton, filozof Artur Šopenhauer opisao je ponašanjem bodljikavih svinja: "Kad mu je hladno, bodljikavo prase traži drugu bodljikavu prasad da leže zajedno, da se zbiju jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako, ali bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kada se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To rastojanje predstavlja lepo ponašanje. To je LEPO PONAŠANjE: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene, da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude dobro."

Ova alegorija govori o suštini, a mi ćemo pričati i o formi. Koja stara pravila bontona su ostala, a koja više ne moraju da važe? Koja su to nova, nepisana i pisana pravila? Kako je u onlajn svetu, a kako u školskom uzrastu kada najintenzivnije učimo o lepom ponašanju, reći će nam prosvetni radnik i bloger Vladimir Stanković - DedaBor. O funkciji bontona iz ugla građenja samopouzdanja i dobre komunikacije, govori psihoterapeut Stanislava Popov.
Iza 15 časova, govorimo o još nekoliko tema. Rubriku "Datum, vreme, mesto" posvećujemo padu Smedereva a potom i Srbije pod osmanlijsku vlast, kao i ulozi Smederevske tvrđave kroz sedam vekova. Pričamo i o pilot projektu koji omogućava osobama sa invaliditetom da pristupe uslugama katastra od kuće. Za sada ova novina u test fazi važi za opštinu Zemun, a o daljim planovima slušate u poslednjem satu Svaštare, od 15 do 16 časova.

Voditelj: Kruna Pintarić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво