Povišen ton

Novi zakon o elektronskim komunikacijama, koji je u pripremi, predvideće obaveznu registraciju svih pripejd korisnika mobilne telefonije, tako je rekla načelnica Odeljenja za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Andan.

Ona je objasnila da su službe bezbednosti zainteresovane za to zbog novonastalih međunarodnih okolnosti, te je Ministarstvo to uvažavajući unelo takvu odredbu. Ovo pravilo prepoznato je i u drugim zemljama u celom svetu, koje smatraju da na taj način povećavaju bezbednost od anonimnog uznemiravanja, ucena, nelegalnih radnji pa sve do terorizma.
Ako ćemo ubuduće znati podatke o svakom korisniku domaćih mobilnih operatora, da li ćemo time zaista biti i bezbedniji? Kako će se čuvati podaci građana, gde će se kupovati pripejd kartice i po kom osnovu i ko će pristupati podacima građana, za „Povišen ton" govori prof. dr Irini Reljin, redovni profesor ETF-a i zamenica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, govori o onim delovima Zakona koji moraju biti usaglašeni u smislu pristupa podacima i dobrim i lošim stranama ovako zamišljene registracije. Đorđe Krivokapić iz SHARE fondacije ukazaće na dosadašnja iskustva drugih zemalja sa ovakvim zakonima, kao i na istraživanja o tome koliko zaista podaci o korisnicima mobilnih telefona doprinose bezbednosti zemlje i njenih građana.
Današnju rubriku „Datum, vreme, mesto" posvetili smo jednom od dvojice šahovskih velemajstora rođenim 23. maja. Drugi je Anatolij Karpov, a mi ćemo pričati o Aleksandru Matanoviću.
Do sada najveći koncert klasične muzike na otvorenom održaće Beogradska filharmonija 25. juna u novobeogradskom Bloku 13, blizu Palate Srbija. Želite li da čujete Ravelov „Bolero", Bizeovu „Karmen", neki Štrausov valcer ili možda muziku iz „Ratova zvezda"? Ako vam je neka posebno draga, na sajtu Bg filharmonije možete glasati za desetine ponuđenih, a o tome pričamo iza 15 časova.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи