Širom zatvorenih očiju - Sazvežđe

Kada i kako ćemo živeti na Marsu?

Kada i kako ćemo živeti na Marsu? Da li je nekada bilo uslova za život na planeti Mars i kakvi su oni bili? Koliko se Mars razlikuje od zemlje? Da li postoji život mikroorganizama na Marsu? Da li na Marsu postoje godišnja doba, koliko traje dan, a koliko godina?

Postojanje mogućeg života na Marsu je uvek fasciniralo ljude. Još u sedamnaestom veku su iznete pretpostavke da na Marsu postoje okeani, mora, reke, krajem devetnaestog veka neki istraživači su bili ubeđeni da su pronašli dokaze koji ukazuju da je na Marsu nekada postojala razvijena civilizacija.

I pored toga što su sve ove ideje i teorije kasnije pobijene naučnim dokazima Mars nikada nije prestao da nas fascinira i privlači jer je nekada ličio na zemlju i postojali su realni uslovi za nastanak i evoluciju života na ovoj planeti. Mnoge misije su već preduzete da bi se neposrednije istražila ova planeta i uslovi koji vladaju na crvenoj planeti. Ali, kada ćemo moći da kolonizujemo Mars ili neki drugi objekat u Solarnom sistemu to još uvek ne možemo da sa sigurnošću da kažemo. Jedno je sigurno - život na Marsu će se prilično razlikovati od onog na Zemlji.

Voditelji: Vanja Stamenković i Marko Miranović
Sagovornik i gost emisije: Miloš Petrik

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво