Povišen ton

Nakon burnih reakcija sa više strana, obrazovni paketi za učenje o seksualnom nasilju nad decom, namenjeni vrtićima, osnovnim i srednjim školama koje je Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije pri Ministarstvu prosvete prosledila školama, povučeni su iz upotrebe.

Iz Ministarstva prosvete stiglo je saopštenje da će u narednom periodu biti formiran tim stručnjaka, dečijih psihologa i pedagoga, koji će izraditi novi pomoćni materijal za nastavnike i vaspitače namenjen prevenciji i sprečavanju seksualnog nasilja nad decom. U nastavku saopštenja navedeno je i da će se "u toku rada, novi tim u potpunosti pridržavati kriterijuma uzrasta deteta i karakteristika šireg konteksta u kojem dete, odnosno učenik, odrasta, naravno uz uvažavanje principa nulte tolerancije prema bilo kom obliku nasilja".
Na šta se sve ovo odnosi mnogo je jasnije ako znate kako izgledaju delovi ovog paketa ali najveći broj oštrih kritika odnosi se na to da propagira homoseksualizam i pornografiju, a decu podstiče da eksperimentišu na polju seksualnosti. Kritike su upućene i na račun podataka koje autori koriste, jer u jednom poglavlju piše da u svakom razredu ima po četvoro dece koja su bila žrtve seksualnog nasilja a svako četvrto dete je bilo i svedok seksualnog nasilja, ali da o tome ne želi da priča.
Kako je sve počelo, zašto je ovako završeno i da li je završeno? Za "Povišen ton" svoje mišljenje iznose Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Zoran Jovanović, osnivač udruženja "Ko nam truje decu" a čućete i saopštenja iz Ministarstva prosvete Republike Srbije i Incest Trauma Centra - Beograd, zvaničnog izdavača Obrazovnih paketa.
U drugom delu "Svaštare" saznajte kakve novitete iz oblasti lova i ribolova donosi ovogodišnji Sajam lova i ribolova "NIŠ 2017" koji će biti održan u hali "Čair" od 26. do 30. aprila, a u današnjoj rubrici "Datum, vreme, mesto" slušaćete priču o Adi Ciganliji.

Urednik i voditelj: Ivana Vesić 

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво