Povišen ton

Tema – koja zanimanja su tražena u Srbiji i ima li dovoljno kadra za te poslove?

Kao što su i naši slušaoci dobro primetili, najbitniji su zdravlje, sreća i novac; zato se u Srbiji otvaraju apoteke, kladionice i banke. Međutim, da li je to i najpotrebnije našem društvu? Slična postavka stvari je i sa poslom. Generacije su obučavane za jedan sistem, onda se mnogo toga promenilo i modernizovalo, a u tom vremenu, treba se adekvatno i preorijentisati za traženu profesiju. Menadžer ljudskih resursa ili vodoinstalater? Mnogi su birali prvo, a sada nam fali kvalifikovanog drugog. Smerovi u građevinskim školama izumiru, IT sektor radi za strane firme, snalazi se ko kako može i ume. Imamo li plan za zapošljavanje ljudi koji će konkretno doprinositi društvu i privredi, šta se traži na tržištu rada, a ko najteže nalazi posao, o tome pričamo sa Desankom Mihajlović Kovač, savetnicom pri traženju posla u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a iz ugla sajta Infostud, priča nam Miloš Turinski. O tome zašto sve manje dece upisuje Građevinsku školu u Beogradu, koliko brzo nađu posao oni koji je završe, i zašto zakon koji ne podrazumeva kvalifikovan kadar za mnoge poslove, zapravo koči ovu decu da se njihovo obrazovanje uvek uzima u obzir onako kako je predviđeno, pričaju nam njeni učenici i direktorka škole, Dragana Radovanović. Čućemo i kako na ovu problematiku gleda država, šta su ministarstva prosvete i privrede odredila kao svoj plan za uređenje puta od škole do posla, i šta su o tome rekli Nemanja Glavinić iz Krovne organizacije mladih Srbije, kao i predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

Na današnji dan, pre 51 godinu, rođen je srpski glumac i rok muzičar, Srđan "Žika" Todorović. Zato smo mu i posvetili rubriku "Datum, vreme, mesto" koju slušate u 15 i 10.
Opuštanje i okrepljenje u banji, buđenje istraživačkog duha uz aktivni odmor ili takmičenje u prirodi u različitim sportskim disciplinama? Ako se nešto od toga uklapa u vašu zamisao odmora, Međunarodni sajam turizma u Nišu će upravo to i predstavljati. Od 30. marta do 1. aprila u niškoj hali "Čair" moći ćemo da se upoznamo sa turističkim ponudama Srbije i zemalja okruženja, a detalje govori naš "Glasnik" iz Turističke organizacije Niš, u 15 i 30. 

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво