Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

Miodrag Miki Jevremović se preselio među zvezde, u nebesko prostranstvo. Neka mu je lako putovanje.

Izuzetno popularan učestvovao je na brojnim festivalima: „Beogradsko proleće", „Vaš šlager sezone" u Sarajevu i na festivalima u Zagrebu, Opatiji i Splitu.
Ostaće posebno upamćen po pesmama: Mama, Pijem, S kim si sada kada je tužno vreme, Pesnikova gitara.
Sarađivao je sa Mikisom Teodorakisom i Borisom Bizetićem, koji je za njega komponovao jednu od najpoznatijih pesama Ako jednom vidiš Mariju.
Sa Đorđem Marjanovićem i Radmilom Karaklajić, sedamdesetih godina je bio veoma popularan u Sovjetskom savezu.
Veoma je voleo šah, učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim turnirima, a jednom je remizirao sa svetskim prvakom Anatolijem Karpovim.

Prosto ne mogu da verujem! Među zvezde se, u nebesko prostranstvo, zaputio i moj predivni prijatelj i decenijski kolega Blažo Raičević. Radili smo desetine emisija, stotine reklama, ozbiljne dokumentarne forme. Od njega sam naučio i kako se savršeno montira, kako se na terenu beleže zvuk, tonovi i glas. Neka mu je lako putovanje kroz nebesko prostranstvo.

SVETI JOVAN
„Ja Vas krstim vodom ali onaj što ide za mnom jači je od mene... On će da vas krsti Duhom Svetim i Ognjem" reči su Svetog Jovana.
Sabor Svetoga Jovana Krstitelja - Jovandan, jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na reci Jordan.
Proslavlja se 20. januara, u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Po broju svečara, Jovandan ili Jovanjdan je četvrta slava u Srbiji.
Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija ali je on prepoznavši Isusa, kada je slušao njegove prve javne propovedi, rekao: „To je jagnje Božije koje uze na sebe grehe sveta."
Poznat je i kao Jovan Preteča, pošto se za njega kao najbližeg sledbenika i bliskog rođaka Isusa Hrista vezuje početak misije spasitelja i početak hrišćanske propovedi.
Među ličnostima jevanđelskim koje okružuju Spasitelja, ličnost Jovana Krstitelja zauzima posebno mesto, kako po svom čudesnom dolasku na svet i načinu života, tako i po svom tragičnom izlasku iz svoga života. On je bio takve moralne čistote da se pre mogao nazvati anđelom nego smrtnim čovekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.
(Jevanđenje po Mateju, glava 3., i Marku, glava 2.)
"Pojavi se Jovan krsteći u pustinji, i propovedajući krštenje pokajanja za opraštanje greha. Sva Judejska zemlja i Jerusalimljani izlažahu k njemu ispovedajući grehe svoje, i on ih krštavaše u reci Jordanu." On je kazao „Ja vas krštavam vodom da vas vodim pokajanju; ali onaj koji za mnom ide silniji je od mene, i ja nisam dostojan obuću njegovu poneti. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem"."U to vreme dođe Isus iz Galileje na Jordan k Jovanu, da ga ovaj krsti. Ali mu se Jovan protivljaše, govoreći: „Ja od tebe treba da budem kršten, a ti k meni dolaziš!" Isus mu odgovori: „Ostavi to jer je dostojno da ovako ispunimo sve što je pravo." Posle ovih reči Jovan se više nije protivio i krstio je Isusa u reci Jordanu. Po biblijskom shavatanju oba ova događaja su veoma važna: Začeće svetog Jovana jer se odigralo pod direktnom intervencijom Božije sile, a (sabor) Isusovo krštenje jer od tog trenutka Isus je započeo svoju zemaljsku misiju.
Jovanova glavna uloga u životu bila je na dan Bogojavljenja, pa je Crkva od davnina, dan po Bogojavljenju posvetila njegovom spomenu. Za ovaj dan vezuje se i događaj sa rukom Pretečinom. Jevanđelist Luka hteo je da prenese telo Jovanovo iz Sevastije gde je velikog proroka posekao car Irod. Uspeo je samo da prenese jednu ruku u Antiohiju, svoje rodno mesto, gde je čuvana do desetog veka, a posle preneta u Carigrad odakle je nestala u vreme Turaka.
Desna ruka Svetog Jovana, kojom je krstio hrista, oduvek je čuvana kao najveća Svetinja, a danas je čuva Mitropolija cnogorsko-primorska.
Priča se da je svake godine na dan Svetiteljev arhijerej iznosio pred narod njegovu ruku. Kada bi se javljala raširena najavljivala je rodnu i obilnu godinu, a kada bi bila zgrčena predskazivala je nerodnu i gladnu.
Sveti Jovan Krstitelj je zaštitnik pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i brojnih gradova širom sveta.
U ovaj dan se vernici ne vesele, ne uzimaju u ruke noževe, ne jedu i ne piju ništa što je crveno, pošto boja simbolizuje nevino prolivenu Svetiteljevu krv.
Ekipa matematičke gimnazije osvojila je prvo mesto na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi iz matematike, fizike i informatike, održane u Kazahstanu. Pojedinačne zlatne medalje su osvojili Pavle Martinović, Aleksa Milojević, Igor Medvedev, Dušan Đorđević i Vuk Radović.
Kajmak sa područja Čačka, Kraljeva i Užica proglašen je za nematerijalno kulturno nasleđe i upisan je u Nacionalni registar kao proizvod osobenih svojstava i načina proizvodnje. Negovanjem i promocijom tog proizvoda, kao i ostalih elemenata žive kulturne baštine Srbije, čuvaju se kultura i tradicija i svedoči se o identitetu i kontinuitetu naroda, ali i podstiče ekonomski razvoj.
U svetu su to već pokazali Švajcarci promocijom svojih satova, ili Italijani - napolitanskom picom kao delom svog kulturnog nasleđa.
Ukoliko ste raspoloženi pripremite se za veliku igru. Neophodni su Vam hartija, olovka i dobro pamćenje.
NAPISAĆEMO ZAJEDNO KNjIGU „DOBRO DRVO" ŠELA SILVERSTEINA!
„Ako vam "ne ide", ako vam se ne ostvaruje očekivano, ako se ne osećate baš najbolje u sopstvenoj koži, ako pružate manje nego što biste mogli i postižete manje nego što zaslužujete, ako ne možete da rešite razne sudbinske čvorove - POJAČAJTE MOLITVU!
I, videćete rezultate, veoma brzo. U rasponu od brze pomoći do pravog pravcatog čuda: od rešenja do spasenja.
Jednostavan savet, dobijen sa ruske strane (a ovde samo posrbljen i prenesen).
Leči i pomaže, razrešava i isceljuje."
(Dragoslav Bokan)

Ne znam da li Vam se dogodilo da dosanjate san koji ste snivali.
Ukoliko jeste, onda veoma dobro znate šta Vam se dogodilo.

Sanjajte! UZ BEOGRAD 202!

„Samo srcem se dobro vidi!" (Egziperi)

Slušajte nas na FM 104,0 Megaherca i preko Interneta.

Link za slušanje našeg Radija: http://tinyurl.com/Beograd202
Pronađite nas i na Tviteru: https://twitter.com/beograd202

Kontakt:
++381 11 3249 202
SMS: 064 0202 200
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA.
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović .

„Čovek mora da ume da vidi svet."

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара