Stepenik

Sa anarhističkim idejama Zoran Senta susreće se prvi puta davne, turbulentne 1968 godine, tokom studija filozofije i istorije umetnosti u Zagrebu.

Od tada ustvari datira početak sakupljanja obimnog materijala na kojima su utemeljene umetničke i filozofsko-političke ideje i prakse anarhizma. Senta je veliki poznavalac jugoslovenske i svetske Moderne: Living teatra, Džona Kejdža, Jozefa Bojsa, Ani Le Bon, Vlade Kristla, Toma Gotovca.

U svojoj izdavačkoj kući "DAF" objavio je i nekoliko kapitalnih monografija ovih autora, pre svega onu o Jozefu Bojsu, a u pripremi je i velika studija o Kejdžu.
Ipak i pre svega izdavačka kuća "DAF" posvećena je anarhističkoj tradiciji. Na ovogodišnjem sajmu knjiga uz nekoliko edicija i desetine naslova, otvorena je i nova biblioteka "Pet bijelih stepenica" u kojoj su objavljeni čuveni anarhistički teoretičari poput Bakunjina, Kropotkina, Toroa ali i anarhisti novog veka Bihner, Gudman ili feministička anarhistkinja Voltarine de Kler.

Neko je svojevremeno primetio da anarhizama ima toliko koliko i anarhista! Ima li u ovoj tvrdnji istine prosudićete sami iz razgovora koji smo na Beogradskom sajmu knjiga vodili sa Zoranom Sentom, osnivačem i glavnim urednikom izdavačke kuće "DAF" iz Zagreba, i Aleksom Golijaninom iz beogradske "Porodične biblioteke", koja je dobrim delom komplementarna "DAF"-u.

Emisiju uređuje i vodi Marijana Radulović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво