Put svile

Gotovo sve kuće u selu Pirgos ukrašene su sivobelim šarama.Ono što ovo selo na ostrvu Hios u Egejskom moru, čini jedinstvenim na svetu jesu upravo te geometrijske šare, "ksisto".

Gotovo sve kuće u selu Pirgos ukrašene su sivobelim šarama. Ono što ovo selo na ostrvu Hios, u Egejskom moru, čini jedinstvenim na svetu, jesu upravo te geometrijske šare, "ksisto". Njima se tradicionalno ukrašavaju fasade kuća, a izrađuju se od vulkanskog peska i gipsa. Pre nego što se namaz maltera i gipsa osuši, urezuju se dekoracije, u kojima se ostvaruje igra belog i sivog.

O ksistoima, čije poreklo datira još iz vremena u kojem su Đenovljani napustili Hios, i mnogim drugim osobenostima ovog grčkog ostrva, smeštenog tik uz obalu Turske, govorićemo u današnjoj emisiji Put svile.

Muzičku pratnju pružiće umetnici koji neguju tradiciju sa obe strane egejskog mora, i grčku i tursku: Trio Hios i klarinetista Hisni Senlendiridži.

Autor emisije je Ivana Komadina.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]