Riznica: Svetski poznati naučnik Milka Ivić

Razgovaramo sa akademikom Predragom Piperom o delu Milke Ivić, jednog od najvećih lingvista koje smo do danas imali.

Milka Ivić (rođena 1923) preminula je 7. marta 2011. u Beogradu. Za univerzitetsku katedru stala je pre 60 godina, kao asistent Aleksandra Belića. Punu karijeru profesora univerziteta izgradila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a odlazeći u penziju , 1984. godine, ostavila je iza sebe, zajedno sa mužem Pavlom Ivićem - naučnu školu. Kao naučnik širokih interesovanja, bavila se istorijom lingvistike, sintaksom, semantikom, teorijom književnog jezika...
Delo Pravci u lingvistici prevedeno je na desetak stranih jezika i učinilo je ime Milke Ivić poznatim širom sveta. Sledile su knjige  Lingvistički ogledi, O jeziku Vukovom i vukovskom, O zelenom konju, Lingvistički ogledi , Red reči, O rečima, Kognitivni , gramatički i kulturološki aspekti srpske leksike, Jezik o nama, kao i preko 400 drugih naučnih radova. Bila je redovni član SANU i predavala je na više uglednih univerziteta u SAD, Evropi i Japanu.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kao što su Sedmojulska nagrada (1985), Oktobarska nagrada Novog Sada (1963), Vukova nagrada (1992), Zlatna plaketa za izuzetne rezultate u obrazovno-prosvetnom radu Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (1996) i Povelja za životno delo Udruženja književnika Srbije (2005) .

U razgovoru sa akademikom Piperom osvetljavamo njen neumorni rad na jezičkim problemima i pedagoški i ljudski lik.

Urednik i autor emisije: Sonja Malavrazić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи