Читај ми!

„Na pragu" u Novom Pazaru, „Sveta Prada" u Beogradu i Sterijino pozorje u Novom Sadu

Stevan Bodroža, Sanja Mitrović i Miroslav Miki Radonjić

U Regionalnom pozorištu u Novom Pazaru, u utorak 24. maja premijerno je izvedena predstava „Na pragu" turskog pisca Hasana Erkeka u režiji Stevana Bodrože, gosta u današnjim Maskama. Po njegovim rečima, komad „Na pragu" je „dramska balada o ljudima koji su se zaglavili na nekoj od usputnih stanica života. Ne mogu da se vrate tamo odakle su pošli, a nikada neće stići tamo kuda su se uputili". „Na pragu" je posveta svim sanjarima koji su potonuli u ambisima čežnje ka daljini koju nikada nisu niti razumeli niti jasno videli. Izmeštanje svrhe sopstvenog postojanja izvan sebe, izvan sopstvenog bića, u neku ambiciju, u neki san, beskrajno je opasan i poguban put u maglu malanholije i patnje. Iz te magle, „u blagom sjaju", mašu nam Erkekovi likovi.

U Bitef teatru u Beogradu 29. maja biće premijerno izvedena predstava „Sveta Prada", koja se, kako je najavljeno iz ovog pozorišta, kroz priču o modnoj industriji bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije, a kroz sudbine ljudi neravnopravnih statusa i mogućnosti. Autor i producent projekta, glumac Vladimir Aleksić naručio je tekstove na određene teme od Maje Pelević, Tamare Antonijević, Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice i Dimitrija Kokanova, koji su potom obrađeni za izvođenje po konceptu rediteljke Sanje Mitrović. Sa njom ćemo u Maskama razgovarati o pomenutim temama, kao i o svetu koji se razotkriva kroz predstavu.

Večeras u Novom Sadu počinje 67. Sterijino pozorje koje će trajati do 3. juna pod sloganom „Vreme teskobe". U okviru takmičarskog programa, koji je selektovao Milivoje Mlađenović, biće izvedeno devet predstava, tri predstave u međunarodnoj selekciji „Krugovi" i predstava u čast nagrađenih. Kakva je atmosfera pred otvaranje i večerašnju premijeru predstave „Mileva", čućemo od direktora Sterijinog pozorja Miroslava Mikija Radonjića.

Urednik i voditelj emisije je Gordana Đurđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво