Razgovor sa Nikolom Ćirićem

Nikola Ćirić je rođen 1992. u Nišu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu.

Osnovne i master studije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Nenada Vasića, a postdiplomske studije na univerzitetu Mozarteum, u klasi jednog od najpoznatijih svetskih hornista, Radovana Vlatkovića. U Santanderu (Španija) pohađao je jednomesečnu letnju školu u organizaciji Escuela de musica "Reina Sofia" Madrid.

Usavršavao se kod izuzetnih pedagoga, među kojima su Luca Benucci, Andre Cazalet, Boštjan Lipovšek, Michael Höltzel. Ćirić je ambasador revolucionarnog globalnog obrazovnog programa El Sistema u Srbiji. Stalni je honorarni saradnik orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nalazi se na poziciji solo horniste orkestra Beogradske filharmonije.

 

Internacionalna karijera ovog mladog umetnika, do sada obuhvata nastupe u preko 20 zemalja Evrope, Južne Amerike i Azije i snimke za ORF, RTS, RTV, kao i brojne zvučne zapise filmske i baletske muzike. Nastupao je kao solista sa Nacionalnim Simfonijskim orkestrom Paragvaja, Simfonijskim orkestrom Harbina, Kina, orkestrom Musica Sacra Buenos Aires, Argentina, Beogradskom filharmonijom, Vojvođanskim Simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom festivala Bunt (Srbija), Niškim simfonijskim orkestrom. Sarađivao sa Festivalskim omladinskim orkestrom u Baireuth-u (Nemačka), univerzitetskim orkestrom Mozarteum (Austrija), Nacionalnim omladinskim orkestrom Rumunije, orkestrom festivala Encuentro (Španija) i mnogim drugim orkestrima u Srbiji i inostranstvu. Kao orkestarski muzičar nastupao je sa eminentnim umetnicima među kojima su Zubin Mehta, Krzysztof Penderecki, Cristian Mandeal, Emmanuel Pahud, Stefan Dohr, Steven Iserlis, Martin Fröst, Heinrich Schif dok je kao kamerni muzičar sarađivao sa vrsnim umetnicima kao sto su Radovan Vlatković, Matthias Racz, Pascal Moragues, Hansjörg Schellenberger. U decembru 2017. je nastupio kao solista sa Radovanom Vlatkovićem i Beogradskom filharmonijom izvodeći Rozetijev koncert za dve horne. 

Bio je i predavač na festivalu Verbier u Švajcarskoj sa samo 24 godine, na Muzičkom kampu Sistema Evropa u Engleskoj kao i na prvoj orkestarskoj akademiji Beogradske filharmonije. Održao je majstorske radionice u Paragvaju, Kini, Rumuniji, Bugarskoj, Engleskoj, Švajcarskoj, kao i nekoliko uspešnih kurseva u Novom Sadu i Nišu, u okviru kojih je, pored rada sa hornistima, govorio i na temu izvodjaštva i stresa na sceni.

Dobitnik je nagrade Univerziteta u Novom Sadu za izuzetne rezultate u umetnosti 2015. kao i brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Autor emisije: Ana Ćirica

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи