Jan Fabr "Praznik malih prijatelja", Narodni muzej u Beogradu

Gost: Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za programe Kulturnog centra Beograda

Jedinstvena prezentacija stvaralaštva belgijskog multidisciplinarnog umetnika Jana Fabra u Beogradu objedinjeno je izložbom "Praznik malih prijatelja" u Narodnom muzeju u Beogradu, monodramom "Noćni pisac" u Narodnom pozorištu i promocijom njegove treće knjige "Noćni dnevnik 1992-1998" u izdanju KCB.

Jan Fabr uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene. Njegovi radovi izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijanski bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Saradnja Jana Fabra s Kulturnim centrom Beograda počela je 2011. godine, umetnikovim učešćem na 52. Oktobarskom salonu, i tom prilikom je činom poklanjanja svog rada "I am a one-man movement"  inicirao osnivanje kolekcije "Oktobarski salon", posredno utičući i na odluke drugih umetnika da slede njegov primer.

Izložba "Praznik malih prijatelja", čiji je kustos istoričarka umetnosti Joana De Vos, bavi se temama koje su fascinirale Fabra kao mladog vizuelnog umetnika. Proučavajući svet insekata, počeo je da stvara sopstveni mitski univerzum usredsređen na život i smrt, lepotu i užas, krhkost i nasilje, smrtnost i večnost, krajnosti koje važno mesto imaju i u Fabrovoj pozorišnoj umetnosti. Izložba "Praznik malih prijatelja" sačinjena je iz nekoliko celina iz ranog perioda Fabrovog stvaralaštva a koje zajedno pokazuju većinu karakteristika koje će primenjivati i kasnije.

Realizaciju programa gostovanja Jana Fabra u Beogradu pomogli su ličnim doprinosom članovi "Angelos studija" i pozorišne trupe "Trublejn" iz Antverpena, Joan de Vos, kustoskinja izložbe, Jasmina Novaković ispred Narodnog muzeja i Zorana Đaković Miniti, ispred Kulturnog centra Beograda.

U Znakovima ćemo razgovorati sa Zoranom Đaković Miniti, pomoćnicom direktora za programe KCB, a čućemo i kratak razgovor s Joanom de Vos, ali i samog Fabra iz jednog pređašnjeg intervjua.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи