Nina Mihaljinac

Nina Mihaljinac "Umetnost i politike sećanja: trauma 1999", CLIO, Beograd.

Knjiga "Umetnost i politike sećanja: trauma 1999" pripada onoj grupi teorijskih studija koje analiziraju umetničko stvaralaštvo u određenom društveno-političkom kontekstu, ali imajući u vidu i kolektivno psihičko stanje. U ovom slučaju, to je NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine. Autorka, dr Nina Mihaljinac je želela da mapira sve one pojave u umetničkom životu Srbije te godine, a koje su se direktno ili indirektno odnosile na tu kolektivnu traumu.

Knjiga "Umetnost i politike sećanja: trauma 1999" Nine Mihaljinac jeste analitičko svedočanstvo o NATO bombardovanju SRJ, nestanku Jugoslavije i ekonomsko-političkim implikacijama ratova, ali, pre svega, o umetničkoj i medijskoj sceni s kraja XX i početka XXI veka, i kulturi sećanja kao dominantnom ličnom/društvenom odnosu prema tim događajima. To je prvo istraživanje i najveća "kolekcija" umetničkih radova na temu bombardovanja, koja obuhvata preko sto pedeset dela domaćih i inostranih umetnika različitih generacija, nekada sasvim udaljenih poetika, političkih pozicija i iskustava (neki su bili u Srbiji, neki na Kosovu, u izbeglištvu, u dijaspori, mobilisani ili u poziciji nevoljnih svedoka).

 

Radovi su istovremeno određeni kao subjektivna sećanja i istorijski tekstovi, ali i kao izrazi psiholoških reakcija na kolektivnu traumu, a putem analize umetničkih svedočanstava autorka pruža svoj pogled na aktuelnu ekonomsku i političku situaciju Srbije i sveta.

Za globalni kontekst tema je značajna jer je reč o prvom virtuelnom, globalnom, internet ratu (Virilio, Ignjatijef, Čomski), pa se u kontekstu bombardovanja mogu istražiti i diskutovati negativni efekti razvoja globalne ekonomije, postkolonijalizma, problemi kontrole, nadziranja, i uopšte - budućnosti sveta.

Gošća Znakova biće dr Nina Mihaljinac.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво