Voždovac nekad i sad - kako se proslavljala školska slava Sveti Sava

Dokumentarni program

Učiteljica u penziji, Ljubica Radić rođena Živković, rođena je i odrasla na Voždovcu, jednoj od najvećih Beogradskih opština. Nekada je područje Auto komande i Dušanovca bilo pod vinogradima, sa malim kućama i velikim baštama, punim dece. Danas je potpuno drugačija slika.

U vreme kada je učiteljica Ljubica Radić bila dete, slavila se slava i proslavljao Sveti Sava. Kada je i sama postala učiteljica, školska slava Sveti Sava je bila strogo zabranjena a učitelji su, pošto su živeli u pomoćnim objektima u sklopu školskog dvorišta, a škola je uvek bila kraj Crkve, pratili i kažnjavali decu koja su na Savindan odlazila u Crkvu po paketić. Učiteljica Ljubica nije živela u školskom objektu, već u roditeljskoj kući, pa ni zato, a ni po ubeđenju, nije to morala da radi.

Autor emisije Dragana Veljković

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара