Narušavanje simetrije u biološkim sistemima

Sagovornik: dr Andrej Korenić, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Simetrija - kao i njeno narušavanje - već dugo predstavlja važan deo objašnjenja pojava i procesa u najrazličitijim oblastima fizike, kao što su fizika velikih gustina, kvantna teorija poljâ, nelinearna dinamika i kosmologija. U isti mah, čitav niz naučnih istraživanja ukazuje da su simetrija i njeno spontano narušavanje značajni, pa i presudni aspekti brojnih fenomena u biologiji, na različitim hijerarhijskim nivoima ustrojstva žive materije i regulacije životnih procesa.

Specifičnost bioloških sistema je to da su termodinamički otvoreni i funkcionalno nedovršeni, što će reći da se njihova evolucija nikada ne onončava i da trajno zadržavaju sposobnost sticanja novih svojstava. Stoga je za potpunije razumevanje biosfere i njene istorije, kao i za ispitivanje povezanosti i mogućeg kontinuiteta između fizičkog i biološkog sveta veoma dragocena sveobuhvatna filozofska i metodološka analiza različitih pojavnih oblika, aspekata i uloga simetrije.

Razgovor je prvi put emitovan 31. marta 2019.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Vladimir Penđer
Autor emisije: Srđa Janković

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво