Srpska solo-pesma

U poslednjoj emisiji januarskog ciklusa "Kako slušati muziku", posvećenog žanru solo-pesme u srpskoj muzici, biće reči o primerima iz druge polovine HH veka. Ciklus priprema Katarina Josifović.

U protekle tri emisije govorili smo o nastanku solo-pesme na našim prostorima i njenom razvoju od sredine XIX veka do prvih decenija XX-og. Osvrnuli smo se na opuse kompozitora kojima je solo-pesma bila veoma važna i koji su svojim stvaralaštvom uneli značajne promene u žanr, te usmerili njegov razvoj. Među njima smo istakli solo-pesme Josifa Marinkovića, Petra Konjovića, Miloja Milojevića, Ljubice Marić, Stanojla Rajičića i drugih. U današnjem pregledu razvoja solo-pesme u drugoj polovini HH veka treba istaći da je za ovaj period karakteristična raznovrsnost muzičkog jezika koja proističe iz razlika u individualnim stilovima autora. Takođe, u njihovim poetikama javljaju se neo stilska usmerenja uklopljena u modernistički izraz. Primetan je i kontinuitet u odnosu na prethodnu generaciju.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара