Hodočašće ruže

U večerašnjoj emisiji Visine od 19.05 možete slušati deo oratorijuma „Hodočašće ruže” Roberta Šumana.

 

Delo je nastalo 1851. godine, kao Šumanov 112. opus. To je vreme kad je Šuman prešao iz Drezdena, koji su on i Klara prezirali, u Diseldorf, gde mu je dužnost bila da rukovodi orkestrom i horskim društvom. To znači da je na raspolaganju imao odgovarajući izvođački aparat za komponovanje jednog oratorijuma. „Hodočašće ruže" je, doduše, kamerni vid ovog žanra, postoji čak i u verziji za glasove i klavir.

Šuman je bio inspirisan istoimenom bajkom Morica Horna. Ruža je simbol ljubavi i Kraljica vila šalje je u obliku devojke među ljude. Roza i sama nosi cvet ruže kao zalog svoje zemaljske sreće. U početku je niko ne prihvata, a zatim nailazi na pogreb, gde stekne iskustvo saosećanja. Hor vila je mami da se vrati. Grobar joj pruža zaklon preko noći, a zatim je prihvata mlinar čija je kćerka nedavno umrla od ljubavi i Roza postaje njena dvojnica. Kao stanovnica sela uskoro se udaje za Maksa, šumarevog sina, i rađa sina. Stavlja ružu u sinovljeve ruke i umire smrću punom svetlosti.

Urednica je Gorica Pilipović.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво