Razgovor sa Nikolom Jovanovićem, zamenikom vođe violončela Bamberških simfoničara

Rođen je 1984. godine u Beogradu, a violončelo je počeo da uči sa devet godina. Studirao je na FMU u klasi Sandre Belić, a od 2004. paralelno i na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u klasi Ksenije Janković. Godine 2015. završio je i postdiplomske studije za koncertnog solistu. Bio je student akademije Minhenske filharmonije, a od 2013. zamenik je vođe violončela Bamberških simfoničara.

Kao solista, nastupao je sa mnogim domaćim i inostranim orkestrima (NRW filharmonija, Detmoldski kamerni orkestar, Kamerni orkestar bamberških simfoničara, Orkestar NRW orkestarske akademije /Dortmund/, Verler simfoničar, Covilha simfoničar, SO RTS, Orkestar Vojske Jugoslavije i dr).

Kao kamerni muzičar nastupao je sa renomiranim umetnicima (Martin Fröst, Liza Bataišvili, Ivri Gitlis, Tomas Ribl, Tabea Cimerman,Andras Šif, Paolo Giacometi, Menahem Presler,Ilian Garnetc, Nenad Lečić, Ksenija Janković, Ekhard Fišer i dr), a do 2013. godine bio je član klavirskog trija Peskatori.

Kao orkestarski muzičar nastupao je sa najvećim solistima i dirigentima današnjice u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na renomiranim svetskim muzičkim festivalima (Berlinska filharmonija, Karnegi hol, Lucernski festival, Kelnska filharmonija, Musikverein Beč...)

Kao ispomoć često sarađuje i sa Minhenskom filharmonijom, Orkestrom bavarskog radija BR, Orkestrom hesenskog radija HR, Državnom kapelom iz Drezdena.

Radio je kao docent na Slokar Academy (Slovenija) i Junge Deutsche Philharmonie. Ostvario je snimke za BR, ARD, WDR i RTS.

Učesnik je raznih nacionalnih i međunarodnih konkursa i dobitnik priznanja, među kojima su „Petar Konjović", Republičko takmičenje, Jeunesse Musicales (2007, Treća nagrada u Portugaliji; 2010, finalista u Beogradu), Braunschweig „Zvezda u usponu", Nagrada Narodne banke Nemačke za najboljeg stranog studenta, ARD takmičenje, Cassado (Tokio), Penderecki takmičenje (Krakov) i dr. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao je na majstorskim kursevima od svetski priznatih čelista i muzičara kao što su David Geringas, Natalija Gutman, Frans Helmerson, Marsio Karneiro, Petar Bruns, Wolfgang Böttcher, Wenn Sinn Jang, Tokijski gudački kvartet, Eberhard Felca.

Svira staru francusku kopiju violončela „galjano" iz 1798. godine.

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво