Iz privatnog života kneza Miloša i kneza Mihaila

Gost emisije je istoričarka Ljiljana Čubrić.

Dug i buran život Miloša Teodorovića Obrenovića bio je česta tema, kako naučnih radova tako i popularnih romansiranih biografija, koje su se mahom bavile njegovim ratovanjima i političkim delovanjima.

Privatni život pominjan je uzgred, onoliko koliko je bilo potrebno da se ova snažna i na svaki način zanimljiva ličnost osvetli kao hrabar ustanik i mudri tvorac nove srpske države. Ipak, ova dva segmenta Miloševog života vrlo često su se preplitali i velikim delom uticali jedan na drugi - kaže naša današnja sagovornica, gošća Riznice, istoričar Ljiljana Čubrić, dugogodišnji upravnik Muzeja Vuka i Dositeja u Beogradu i pisac većeg broja knjiga.

Sa njom razgovaramo o porodičnim odnosima unutar kuće Obrenovića, kako onim poznatim, tako i onim manje znanim, koji će kasnije imati dalekosežne uticaje na događaje u ovoj kneževskoj kući.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво