O dopingu u sportu, gost Dejan Šuput

Razgovaraćemo o tome kako su neki višestruki svetski pobednici na velikim sportskim takmičenjima varajući postali slavne ličnosti, a uzgred i milioneri.

Gost današnje Hipokratije je dr Dejan Šuput, predsednik Atletskog saveza Beograda i profesor na Fakultetu za sport u Beogradu.

Prvu Hipokratiju u 2020. godini posvetili smo vrlo aktuelnoj temi, tj. postizanju sportskih pobeda, različitih rekorda, novca i ugleda na nečastan način. U suštini, u svim borbama za prestiž ponekad se ispoljava deo ljudske prirode koji se naziva varanje. Povod što smo izabrali ovu temu je odluka Svetske antidoping agencije (WADA), obznanjena 6. decembra tek završene 2019. godine, kojom se Rusiji, najvećoj zemlji na svetu i svetskoj atletskoj velesili u naredne četiri godine zabranjuje učešće na bilo kom od dolazećih međunarodnih takmičenja, uključujući Olimpijske igre u Tokiju 2022. godine! Osim toga, Risiji neće biti dozvoljena organizacija međunarodnih takmičenja. Srećom, ruskim sportistima za koje se zna da nikada nisu koristili doping biće dozvoljeno učešće na svim takmičenjima, ali pod neutralnom zastavom. Drastična kazna usledila je nakon analize prikupljenih i godinama analiziranih dokaza iz kojih se, prema tvrđenju Agencije WADA, vidi da su uzorci urina i krvi ruskih atletičara i atletičarki, učesnika Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. uklanjani sa strogo čuvanih mesta, a onda postavljani „čisti" uzorci. Doping je reč koja je u opticaju otkad je profesionalno organizovanog sporta. Ali o dopingu se nikada nije toliko govorilo kao u poslednjih pedeset godina, tokom kojih su višestruki pobednici na velikim sportskim takmičenjima postali slavne ličnosti, a uzgred i milioneri. Do pre 30 godina ceo svet bio je fasciniran atletičarima, a naročito plivačima i plivačicama ondašnje Demokratske Republike Nemačke (DDR). Danas znamo da je u pitanju bila podvala svetskih razmera i da su sportisti DDR-a svi odreda bili dopingovani, tj. bili su pod uticajem nedozvoljenih stimulativnih hemijskih supstanci. Više nije tajna da su, takođe, pobednici „Tur de Fransa", najpopularnije biciklističke trke na svetu, makar jednom bili uhvaćeni s doping supstancama u urinu i krvi. Ali publika voli heroje i zato nikada nije bilo velikog pritiska da se dopingu stane zavrat. Iako Svetska doping agencija uzima ogroman broj uzoraka urina na testiranje, obično nenajavljeno, ne postoje znaci da atletičari danas koriste doping sredstva ređe nego ranije. Naprotiv. Naš gost dr Dejan Šuput više će nam govoriti o varanju i obmanama u najprofitabilnijoj svetskoj zabavi koju znamo kao sport.

Emisiju priprema i vodi Momčilo B. Đorđević.  

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара