Rečeno i prećutano: Simbolika Nove godine

Da bude bolje

U ponoć na Novu godinu se gasilo svetlo. U salu se puštalo prase, pa ko uhvati, "eto njemu veselja, sreće i boljitka". Ovako je izgledao uobičajeni javni Doček u Beogradu polovinom 19-og veka, svedoče ondašnje novine.

Tako je prihvaćena zapadna i začeta domaća tradicija dočeka Nove godine. I početkom 20-og veka bilo je slično. Prase je dospelo na lutriju, a novine su oglašavale, recimo u Manježu 1910-e, "muzika i pesma bez kritike, u gornjoj sali igranka, u donjoj lumperaj". Ključne reči i dalje su bile veselje i boljitak.

Bez obzira na kasniju modifikaciju običaja i tradicije Nova godina i njen doček ostali su do današnjih dana simboličan trenutak promene i nade u bolje vreme. Njeno praznovanje i simbolika ma koliko danas bili profani predstavljaju izraz pozitivne težnje za novim i boljim. Istovremeno su i važan inspirator novih ljudskih, ličnih i kolektivnih, dostignuća.

Poslednjeg dana u ovoj godini o tradiciji i smislu novogodišnjeg praznovanja za Rečeno i prećutano govori etnolog Dragomir Antonić.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво