Rečeno i prećutano: DPS vs SPC

Juriš na Ostrog

Zalaganje za autokefalnu crkvu postalo je zvanični programski cilj vladajuće partije u Crnoj Gori. Kako je nedavno zaključio kongres DPS-a u snaženju i definitivnom vaspostavljanju državnog i nacionalnog identiteta preostao je još samo jedan politički korak, obnavljanje Crnogorske pravoslavne crkve.

Paradoks sekularne Crne Gore utoliko je veći što se u proklamovanom cilju kao najveća prepreka označava Srpska pravoslavna crkva. Otuda nije teško posumnjati u dobronamernost Predloga zakona o verskim slobodama koji bi za sedam dana trebalo da se nađe u crnogorskoj Skupštini.

Mitropolija crnogorsko-primorska smatra da je ovaj zakon "usmeren protiv SPC i predstavlja pripremu za otimanje hramova i pljačku crkvene imovine". Tim povodom u Nikšiću je za subotu zakazan Crkveno narodni sabor protiv "ponižavajućeg i diskriminatorskog" zakona. Prethodno je peticiju protiv zakona potpisalo sto hiljada građana Crne Gore. Da li će to biti dovoljno da se predlog povuče, gde su uzroci i kakva je budućnost sukoba savremene crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve za Rečeno i prećutano govore koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, istoričar Aleksandar Raković i stručnjak za crkveno pravo Dalibor Đukić.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво