Zlatni presek

Vladimir Sekulić "Hotel sa četiri zvezdice", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda; "Ivan Meštrović (1883-1962) - Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu"

Samostalna izložba Vladimira Sekulića pod nazivom "Hotel sa četiri zvezdice" je ambijentalna instalacija koja u prostoru galerije pokušava da rekreira isečak iz autorove prošlosti, jednog detour-a iz 2003. godine. Autor prilaže kratki putopis ili prilog/stejtment koji je napisan u formi putopisa gde detaljno objašnjava okolnosti i situaciju koju bi ova izložba trebalo da rekreira. Nasuprot mnogim aktuelnim temama i fenomenima kojima se Vladimir inače bavi u svom umetničkom istraživanju (društvo, politika, ekonomija, popularna kultura, tehnologija, itd), sada se, na neki način, nostalgično vraća u prošlost.

Priča, njena forma i elementi, postavka, ne aludira na žal za nečim proživljenim, nije patetična - njena bitna karakteristika se ogleda u evociranju sećanja na nesputanu slobodu, spontanost, ranu mladost i osećaj besmrtnosti.

Tokom decembra i januara u Velikoj galeriji Narodnog muzeja biće prikazana izložba "Ivan Meštrović (1883-1962) - Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu" na kojoj je predstavljeno četrdeset skulptura ovog vajara. Sve skulpture potiču iz kolekcije Narodnog muzeja koja čini ukupno osamdeset radova Ivana Meštrovića.

Najveći broj izloženih vajarskih ostvarenja, uglavnom nastalih pre Prvog svetskog rata, čine tzv. "Vidovdanski fragmenti", skulpture urađene za nerealizovanu monumentalnu arhitektonsko-skulptorsku celinu "Vidovdanski hram", a koje su realizovane u periodu burnih istorijskih dešavanja, obeleženom umetnikovom  privrženošću ideji kulturnog i političkog jedinstva i oslobođenju južnoslovenskih naroda. Autorka izložbe je Vera Grujić, muzejski savetnik. Zahvaljujući Narodnom muzeju u Kruševcu, gde se čuva, na izložbi će biti predstavljena i drvena maketa "Vidovdanskog hrama", napravljena 1912. godine.

Gosti emisije biće Lidija Ham, PR Narodnog muzeja i Vladimir Sekulić, umetnik.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи