Pozitivna trema

Razgovor sa Sašom Mirkovićem

Prema navodima mnogih kritičara, „najbolji srpski violista" i „harizmatični umetnik prepun entuzijazma", aktivan je kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Na brojnim resitalima i kamernim koncertima, ali i na nastupima sa Ansamblom Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa, izvodi raznovrstan i specifičan program - od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, te do graničnih žanrova koji kombinuju klasične idiome sa etno, džez i pop izrazom, audio i video-tehnologijom.

Rođen u Čačku 1980. godine, muzičko obrazovanje stekao je u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a osnovne i magistarske studije na FMU u Beogradu. Kao solista i kamerni muzičar usavršavao se na majstorskim kursevima i sarađivao sa profesorom Ognjanom Stančevim, članovima kvarteta New Helsinki i Mediči. Bio je član i vođa sekcije viola Norveškog omladinskog orkestra (Elverum), Nemačko-skandinavskog orkestra (Berlin) i Svetskog omladinskog mirovnog orkestra (Stokholm). Tokom studija dobio je veliki broj prvih i specijalnih nagrada, uključujući nagrade za izvođenje savremene muzike. Među priznanjima je i premija takmičenja Talenti za 21. vek u Slovačkoj, zahvaljujući kojoj je kao solista nastupio sa Slovačkim kamernim orkestrom pod upravom violiniste Bogdana Varhala.

Obimna koncertna aktivnost Saše Mirkovića obuhvata izvođenja na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji (Bemus, Međunarodna tribina kompozitora, KoMA, Bunt...), ali i nastupe u prestižnim dvoranama i na festivalima širom Evrope, u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu (Karnegi hol, Njujorška filharmonija, Volt Dizni hol, Sidnejska opera, Santa Ćećilija, Palau de la muzika, Barbikan, Plejel...). Kao solista i vođa sekcije viola nastupao je i sa Ansamblom ARTE, BKO „Ljubica Marić", BGO „Dušan Skovran", Kamernim orkestrom „Šlezinger", SO Vojske Srbije „Stanislav Binički", NSO, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta u Kragujevcu, No Borders Orchestra, a ostvario je saradnju i sa Orkestrom Žebeljan, Beogradskom filharmonijom, te bio član kvarteta Kontradance i Kon-trast. Poslednjih godina ostvaruje izuzetno zapažene nastupe kao solista ispred Ansambla Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa.

Ostvario je značajan broj trajnih snimaka za nacionalne i međunarodne radijske i televizijske kuće. Mirković je zaposlen kao nastavnik u zvanju vanrednog profesora na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu i solo viola je regionalnog No Borders Orchestra.

Posvećen istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora, Mirković je premijerno izveo više od 80 solističkih, kamernih i koncertantnih dela za violu. Među autorima koji su Saši Mirkoviću posvetili svoja dela su: Aleksandra Vrebalov, Svetlana Savić, Dragana Jovanović, Zoran Erić, Nataša Bogojević, Ana Gnjatović, Branka Popović, Draško Adžić, Ivana Stefanović, Milorad Marinković, Stevan Kovač Tikmajer, Aleksandar Sedlar, Milorad Marinković, Jasna Veljanović, Peter Makhajdik, Airat Ihmuratov, Vladimir Korać, Vladimir Trmčić, Sonja Kalajić, Dragan Latinčić, Ivana Stefanović, Draško Adžić...

Autor emisije: Ana Ćirica

 

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво