Rečeno i prećutano: Sedam decenija NATO

Proširenje do raspada

NATO je nastao pre tačno sedam decenija kao severnoatlantski sistem kolektivne odbrane, a moto za solidarnost članica bio je „svi za jednog, jedan za sve". Danas na obeležavanju jubileja, međutim, deluje kao da su svi protiv svih.

Dvodnevni jubilarni samit u Londonu protiče u senci Makronove izjave da je alijansa u „stanju moždane smrti". Iako je ova dijagnoza možda plasirana kao injekcija adrenalina posustalom savezu, Tramp ju je nazvao gadnom, Erdogan bolesnom, Angela Merkel neprimerenom, a Boris Džonson, zaokupljen Bregzitom i izborima, nije je ni registrovao.

Ako uz sve ovo znamo da je svaka od velikih članica saveza na samit došla sa sopstvenim paketom želja i interesa i čvrstim stavom da ih odbrani, jasno je da je poljuljan kolektivni duh alijanse i zaoštreno pitanje njenog novog identiteta. Kriza u funkcionisanju najvećeg i najdugovečnijeg vojnog saveza u istoriji sveta je evidentna, a budućnost nepredvidiva. Upravo o tome za Rečeno i prećutano govore iskusni diplomata i spoljno politički analitičar Vladislav Jovanović i general Radovan Radinović.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара