Autogram

Predstavićemo dva kvarteta sa čembalom Johana Šoberta

Najveći deo svog opusa Johan Šobert je posvetio čembalu pišući brojne sonate za ovaj instrument, solo ili u pratnji nekoliko gudačkih instrumenata. Komponovao je i koncerte, simfonije, kao i jednu komičnu operu. Njegova dela, štampana u Parizu između 1761. i 1767. godine, otkrivaju osetljivu, radoznalu prirodu, koja se muzički izražava izuzetno veštim kompozitorskim rukopisom, sklonim introspekciji i melanholiji. Za razliku od savremenika, koji su prednost davali violini, Šobert je u prvi plan uvek stavljao čembalo dajući mu brze, linearne deonice, lišene preteranih ukrasa, ali sa mnogo udvojenih oktava, arpeđa, tremola. Sve ovo ukazivalo je da u čembalu često sagledava čitav orkestar i tom razvijenom strukturom pokušava da dočara punoću njegovog zvuka.

U današnjem Autogramu predstavićemo dva Šobertova kvarteta sa čembalom: Kvartet u ef-molu, opus 7 broj 2 i Kvartet u Es-duru, opus 14 broj 1, na snimku koji su ostvarili Lućano Zgrici, na klaviru izrađenom u Beču 1820. godine, violinistkinje Kjara Bankini i Veronik Mežan i violončelista Filip Bosbah.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи