Znakovi

Gordana Stanišić "Marko Crnobrnja - O velikim malim ljudima i malim velikim brigama", monografija, Fondacija Vujičić Kolekcija

Kao četrnaesto izdanje monografske biblioteke Fondacija Vujičić Kolekcija objavila je sredinom godine knjigu posvećenu delu Marka Crnobrnje iz pera istoričarke umetnosti Gordane Stanišić. Marko Crnobrnja je 2003. godine, na samom kraju studija, kada je prvi put postao otac, počeo da pravi, kako ih je on nazvao, "edukativne skulpture", kao vid vaspitanja sopstvene dece. Spojivši u sebi uloge vajara (umetnika) i roditelja, Marko je zamenio verbalnu komunikaciju sa svojom decom vizuelnom, a istovremeno posetiocima njegovih izložbi ukazao da iza predstavljenog vizuelnog artefakta stoji opsežna didaktička naracija. On kroz (u početku) skulpture/lutke malog formata, kao na pozornici lutkarkog pozorišta, iscenira događaje koji su u ranom detinjstvu najčešći, da bi kasnije, kako su deca rasla i problemi rasli, scena/prikaz se usložnjavao.

Marko Crnobrnja je svoj jedinstveni izraz, prostekao iz ličnog iskustva, podigao na nivo umentosti pre svega izuzetnim osećanjem za formu, kompoziciju i prostor, koje sve povezuje naracija, a iza koje stoji veoma precizan koncept, iako umnogome zavisan od intuicije.

Monografija "O velikim malim ljudima, i malim velikim brigama" zvanično je promovisana prošle nedelje u Muzeju Zepter, gde je nedelju dana ranije organizovana izložba novih radova Marka Crnobrnje pod nazivom "Sećanje na avgust". "Dve autonomne celine, dijametralno različite situacije, dva suprotstavljujuća entiteta Marko (ne)tendenciozno uvodi u sistem dijaloga - s jedne strane 14 zidnih objekata iz ciklusa Avgust sa frejmovanim scenama deteta izolovanog u klopku sopstvenih nevolja pred popravni ispit (iz matematike, srpskog, likovnog, vladanja...) ispunjava formu privida roditeljskog prisustva, a s druge strane realnog roditeljskog odsustva u seriji skulptura Rđava posla, gde se dete, rasterećeno istih tih obaveza prepušta sopstvenim izazovima i avantrurama po principu - mogu i hoću sve. Avgust je generalno uvek bio nekome majka, nekome maćeha!", zapisala je u predgovoru kataloga Gordana Stanišić.

Gosti Znakova su Gordana Stanišić i Marko Crnobrnja.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи