Agora

Mihajlo Idvorski Pupin: tekstovi u američkoj štampi 1912-1920.

„Dečak s Balkana, bez prebijene pare u džepu, sin nepismenih seljaka, izborio se za svoj put u Sjedinjene Države. Upisao se na Kolumbiju i počeo da dobija nagrade iz grčkog, matematike i rvanja. Nedugo posle toga doktorirao je na engleskom i nemačkom univerzitetu - prvi na dugoj listi. Postao je predavač na matičnom fakultetu, pre 31. godine. Pronalazač svetskog glasa koji je svoj uspeh pripisivao inspiraciji svoje majke i institucijama zemlje koja ga je usvojila." Ovako je povodom smrti Mihajla Pupina pisao „Vašington post" 1935. godine dodajući da je njegov život dokaz kako je Amerika obećana zemlja i kako čovek od nauke može da ostane i čovek od vere.

Naučnik svetskog glasa Mihajlo Pupin objavio je veliki broj članaka, komentara i osvrta u najpoznatijim američkim dnevnim i nedeljnim listovima i časopisima: „Njujork tajms", „Vašington post", „Čikago dejli tribjun", „Njujork herald", „Njujork san", „Filadelfija inkvajer", „Standard junion", „Njujork pres", „Bruklin dejli star", „Ivning tribjun"...Ti tekstovi ušli su u dvojezičnu knjigu, na srpskom i engleskom, „Mihajlo Idvorski Pupin: tekstovi u američkoj štampi 1912-1920." Sagovornici današnje emisije su priređivači knjige: prof. dr Đorđe N. Lopičić, ambasador u penziji i Miroslav Stanković, reditelj. Gradska biblioteka u Novom Sadu nedavno je objavila ovu knjigu, a sa nama će biti direktor ove ustanove Dragan Kojić.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара