Rečeno i prećutano: Četrdeset godina od pojave "novog talasa"

Nostalgija novog vala

U oktobru 1979. godine u Zagrebu se pojavila prva singl ploča rok grupe Azra sa pesmama „A šta da radim" i „Balkan". Muzika i ključne reči budile su, asocirale i pozivale na oslobađanje, svirku, pank, Balkan... Ovaj singl kao emanacija novog izraza, poruka i energije može se smatrati definitivnom inicijacijom „novog talasa" u socijalističkoj Jugoslaviji.

Vođa Azre Branimir Štulić pevao je „ništa mi više nije važno, želim samo da sviram da se otkačim i to je sve", a govorio je da želi „da makar deo onoga o čemu peva ljudi prihvate, da budu slobodni, da misle svojom glavom i da pomaknu svoje horizonte". To se i desilo najpre u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani. Potom i u celoj zemlji.

Tako je „novi talas" postao mnogo više od muzičkog pravca. Postao je izraz bunta koji je protresao, integrisao i oslobodio celu jednu generaciju. Izrastao je potom u socio-kulturni pokret koji je promovisao novu estetiku, vrednosti i ideje.

Danas, četrdeset godina od pojave prve ploče jugoslovenskog „novog talasa", govorimo o njegovom nastanku, uticaju i nasleđu. Gosti emisije su muzički novinar, publicista i kritičar Petar Janjatović i Zlatomir Gajić, muzičar i predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 13:43) - Раша [neregistrovani]

Нови талас

Уопште се не слажем са вама да Азра спада у оно што би у музичком смислу припадало Новом таласу; хронолошки да, будући да су деловали и стварали у периоду Новог таласа, па их често, погрешно тамо и сврставају; музички они припадају периоду пре Новог таласа; у музичком смислу Новом таласу припадају (хронолошки): Пекиншка патка, Прљаво казалиште, Идоли, Ел.орг, Зана, Шарло а., Ксенија, Боа, група Београд,...