Stepenik

Na upravo završenoj Slobodnoj zoni, film „Jadnici" francuskog reditelja Lađa Lija dobio je priznanje međunarodnog žirija kao najbolji angažovani film.

„Jadnicima" ovo nije prva nagrada, ove 2019. već su dobili specijalnu nagradu žirija u Kanu, a na Festivalu evropskog filma na Paliću proglašeni su za najbolji film.

Reditelj Lađ Li rođen je i odrastao u Monfermeju, predgrađu Pariza, u koje je Viktor Igo pre dva veka smestio svoje „Jadnike". Najpoznatiji je po dokumentarcima koji upravo odslikavaju život u predgrađu.

Siže filma je sledeći: Stefan se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju i sa novim kolegama, Krisom i Gvadom, otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lijevim istoimenim kratkim filmom, „Jadnici" su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

O filmu „Jadnici", pitanjima koja se nameću i mogućim odgovorima u današnjem Stepeniku razgovaram sa dr Brankom Romčevićem, vanrednim profesorom na Fakultetu bezbednosti Univerziteta u Beogradu.

Autor emisije je Svetlana Jajić.   

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво