Znakovi

Milovan Destil Marković "Barkodirana slika", Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

Milovan Destil Marković pripada onog grupi umetnika koji su početkom osamdesetih godina prošlog veka, posle iscrpljenja projekta Moderne, promenili paradigmu umetnosti i uveli je u ono što su teoretičari u početku zvali "postmoderna". Posle krešenda Moderne, znanog kao konceptualna umetnost, osetila se potreba povratka slici, ali potpuno drugačije shvaćenoj, na novim poststrukturalističkim i dekonstruktivistikim idejama. Slika prestaje da bude odraz ili izraz stvarnosti, ma kako je shvatali, već polje iskazivanja ideja i kritika na tu stvarnost. Posle značajnog uspeha prvim izložbama i naklonosti stručne javnosti i kritike, Destil Marković se sredinom osamdesetih seli u Berlin, gde i danas mahom živi. No i dalje je veoma prisutan na našoj sceni, kroz grupne ili samostalne prezentacije svog rada.

Na izložbi "Barkodirana slika" u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Milovan Destil Marković je predstavio slike iz dva ciklusa "Barkodovi" i "Portreti tekstom", a koji pripadaju njegovoj ideji transfigurativnosti. U ciklusu "Barkodovi" Marković je kroz, na prvi pogled, klasično shvaćenu (apstraktnu) sliku iskazao veliku kritiku globalno vladajućeg liberalnog kapitalizma, ali i svoju ulogu (umetnika) kao remetilačkog/subverzivnog faktora u tom "idiličnom" svetu unošenjem grafitiskih parola. Drugi ciklus je nastao kao posledica razgovora s beskićnicima, čije je izjave islikao na visokim vertikalnim platnima. Podsetimo se: "Beskućnici Beograd" je tokom 2002 - 2003. bio predstavljen celom visinom na zgradi Albanije.

Milovan Destil Marković je diplomirao 1983. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i od tada je priredio bojne samostalne izložbe i učestvovao u mnogim grupnim prezentacijama, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Od 1986. živi i radi u Berlinu. Posebno je ponosan na činjenicu da je jedan od osnivača kluba Akademija na FLU.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво