Visine

Album Lux feminae

U večerašnjim VISINAMA predstavićemo zamašan istraživački i izvođački poduhvat Lux feminae koji je velika katalonska pevačica Monserat Figeras objavila 2006. godine. Radi se o antologiji pesama o ženi nastalih na Iberijskom poluostrvu u srednjem veku. Stihovi su ispevani na svim jezicima koji su u to doba govoreni na iberijskom tlu: pored nekoliko varijanti srednjovekovnog španskog, pisani su i na arapskom, hebrejskom i baskijskom.
Monserat Figeras je pokušala da načini evolucionu tipologiju kojom je u srednjovekovnoj španskoj muzici predstavljana žena, te je komade koje je odabrala podelila u sedam kategorija čiji je originalne nazive na latinskom moguće prevedsti kao: Žena starog doba, Nova žena, Razigrana žena, Mistična žena, Žena-majka, Žena koja tuguje. Ovu tipologiju zaokružila je neutralnim stavovima naslovljenim Svetlost.
Album Lux feminae Monserat Figeras snimila je sa grupom muzičara koju predvodi njen suprug Žordi Savalj: tu su Tina Agard i Ariana Savalj, soprani, Bogdana Olavide, mecosopran i psalterijum, Lorans Bonal, kontra-alt, Pir Hamon, flaute, Endrju Lorens-King, harfa, Rolf Lislevand, gitare, Dris El Malumi, ud, Fahmi Alkaj i Friderike Hojman, viola da gamba, Pedro Esteban, Mark Klos i Karlo Rico, udaraljke, i, naravno, Žordi Savalj, vizantijska lira, rebab, viola da gamba.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]