Kontrapunkt

Nađa Tešić

U emisiji Kontrapunkt govorimo o Nađi Tešić, čijem je životu i radu nedavno u Narodnoj biblioteci Užice priređeno značajno i uzbudljivo veče povodom 80 godina od rođenja i pet godina od smrti. Ova Užičanka je, po rečima organizatora, po mnogo čemu izuzetna spisateljica i aktivistkinja.

Nađa je prvih 15 godina života proživela u Užicu, a zatim je živela, školovala se i radila u Čikagu, Parizu i Njujorku, ali se uvek rado vraćala u Užice za koje su tematski vezana i tri njena romana. Poslednji put je bila 2008. godine kada je govorila o stvaralaštvu svog brata, Stojana Stiva Tešića, koji je 1980. godine dobio Oskara za scenario filma „Breaking Away", Pitera Jejtsa. Nađa je čitavog života zastupala antiglobalističke stavove i oštro kritikovala američku politiku. Učestvovala je u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu i studentskim protestima u Parizu. Bila je u grupi svetskih intelektualaca koji su među prvima posetili Kubu na poziv Fidela Kastra. U Americi se 1999. godine pridružuje organizaciji Remzija Klarka i organizuje demonstracije protiv NATO bombardovanja Srbije i tadašnje Jugoslavije.

Posle izložbe, organizovane u holu Biblioteke, održano je književno veče na kome je predstavljen 108. broj časopisa za književnost „Međaj" u kojem je opsežno prikazano književno stvaralaštvo Nađe Tešić, a ekskluzivno su objavljeni drama „Posle revolucije" i odlomci iz autobiografskih romana „Borac u senci" i „Rodna gruda". Nađa Tešić je napisala i dramu „Žetva", kao i još dva romana: „Umreti u Čikagu" i „Daleko od Vijetnama". Za roman „Borac u senci" dobila je nagradu nacionalne fondacije za umetnost Njujorka.

O životu i radu Nađe Tešić za emisiju Kontrapunkt govori prof. dr Ljiljana Bogoeva Sedlar, koja je svojim radom najviše doprinela afirmaciji i sagledavanju smisla i značaja dela Stiva i Nađe Tešić u Srbiji.

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи