Digitalne ikone

U današnjoj emisiji slušamo ekskluzivni intervju koji je za Radio Beograd 2 dao Džejmi Bartlet.

Džejmi Bartlet je istraživač, pisac, bloger i direktor Centra za analizu društvenih medija u organizaciji Demos. Članke objavljuje u Telegrafu, Gardijanu, Sandej Tajmsu, živi u Londonu. Piše o onlajn ekstremizmu, darknetu, kripto valutama, upotrebi društvenih medija u političke svrhe, o tehnologijama nadziranja interneta, demokratiji i cenzuri. Bartlet je boravio u Beogradu i učestvovao na tribini o njegovoj knjizi "Darknet" koju je objavila IK Laguna.

Dok je pripremao ovu knjigu uključivao se u onlajn forume sa bizarnim i uvredljivim sadržajima, priključivao se ekstremističkim grupama i posećivao ilegalna onlajn tržišta droge. Nakon godinu dana nastala je knjiga "Darknet" u kojoj je na ubedljiv i sugestivan način opisao različita iskustva sa ovog svojevrsnog putovanja kroz "tamnu" stranu interneta. Pisao je, između ostalog, o fašizmu i nacionalizmu, o bitkama koje su iz realnog prešle u virtuelni svet, onlajn kulturi, virtuelnom zlostavljanju i internet aktivizmu.

Za emisiju Digitalne ikone govorio je o mnogim temama: o konstruktuvnim i destruktivnim supkulturama na internetu, društvenim mrežama, demokratiji i kontroli, o tome koje iskustvo mu je najteže palo dok je istraživao darknet za potrebe pisanja ove uzbudljive knjige.

Urednica i voditeljka: Tamara Vučenović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво