Pozitivna trema

Razgovor sa mladom vokalnom umetnicom Minom Gligorić.

Rođena je 1993. godine u Šapcu. Osnovne i master studije solo pevanja završila je na FMU u Beogradu u klasi Katarine Jovanović sa najvišom ocenom. Proglašena je za najboljeg studenta u akademskoj 2014/2015. godini. Višestruki je dobitnik nagrada na takmičenjima Nikola Cvejić, Srpska solo pesma, laureat na takmičenju Lazar Jovanović. Pored mnogih koncerata koje je organizovao FMU, ističe se učešće na Dunav festu, Rosi festu, a kao uspešnog studenta je nagrađuju Centar lepih umetnosti Guarnerius i Narodna biblioteka Srbije. U oblasti barokne muzike usavršavala se kod Eriha Trakslera sa Univerziteta umetnosti u Beču, sa Evelin Tab, a u okviru Barokne austrijske akademije sa Kristijanom Hilcom, Robertom Mameli i Marinom Bartoli. Na ovom kursu postala je stipendista za 2017. godinu. Izabrana je za polaznika majstorske radionice Vladimira Redkina, soliste Baljšoj teatra, i Dejvida Gaulenda, umetničkog direktora programa za mlade u Royal Opera House. U ulozi Cerline u operi Don Đovani prvi put je debitovala u okviru GIPAC produkcije, a istog meseca i kao Pamina u Čarobnoj fruli, adaptiranoj predstavi za decu pozorišta Madlenijanum.

U okviru sezone 2018/2019. kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu nastupa kao Đovana u Rigoletu, Bastijena u jednoj od Mocartovih prvih opera Bastijen i Bastijena , a u junu 2019. godine na Velikoj sceni premijerno, nakon 60 godina od poslednjeg izvođenja, debitovala je kao Koštana u istoimenoj operi Petra Konjovića. Od septembra 2019. angažovana je u mjuziklu Jadnici, u Zvezdara teatru (Feliks), i u skraćenoj verziji Donicetijeve opere Ljubavni napitak kao Adina, u pozorištu Madlenijanum. Nedavno je debitovala kao Rozmene u nikad izvođenoj operi na ovim prostorima, Hendlovom Imeneu u organizaciji "Opera Nova".

 Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи