Autogram

Prva sonata Frederika Šopena

Frederik Šopen je komponovao tri sonate za klavir, a u prvom Autogramu ove nedelje, koji uređuje i vodi Gorica Pilipović, videćemo kako je započeo taj niz.

Sonatu br. 1 op. 4 u ce-molu napisao je još dok je studirao na Varšavskom konzervatorijumu. Bilo je to krajem 20-ih godina XIX veka. Sonata se danas smatra jednom od njegovih najmanje uspelih kompozicija. Čini se da je niko nije svirao u XIX veku, pa ni sam Šopen, a i danas se retko izvodi. „To je mladalačko delo za koje je on smatrao da nije vredno ni štampanja. Ja poštujem njegovu volju, iako u sonati ima i lepih odlomaka", kazao je čuveni pijanista Paul Badura-Skoda. „Postoji toliko dela na repertoaru koja su mnogo zahvalnija. Prva sonata mi se oduvek činila vrlo, vrlo slabom. Neverovatno je da je izašla ispod Šopenovog pera", rekao je Mark-Andre Amlen, a Kristijan Zakarijas priznaje da verovatno nikad neće svirati Šopenovu prvu sonatu, koja jednostavno nije na nivou ostale dve. I u pravu je. Zaista je neobično da prvo delo nekog žanra bude slabo, a već sledeće genijalno, iako prvu i drugu sonatu deli cela decenija. Ali, videćemo kakve su bile okolnosti u kojima je nastala prva Šopenova sonata, i ipak ćemo u njoj pronaći i neke lepe odlomke, kako kaže Badura-Skoda.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво