Čitač

U emisiji "Čitač" slušamo razgovor sa američkim književnikom, Dejvidom Vanom, koji je bio gost Beograda.

Rođen je na Aljasci 1966. Dugo godina nijedan izdavač nije želeo da objavi njegovu prvu knjigu "Legenda o samoubistvu", a kada je objavljena, osvojila jedanaest nagrada i prevedena na više od dvadeset jezika. U međuvremenu Dejvid Van je napisao još puno knjiga .O njegovom ključnom književnom delu, romanu "Legenda o samoubistvu" razgovaramo sa autorom.

U Krokodilovoj kući za pisce ovih dana je boravio nemački pisac, Johen Šmit. Rođen je 1970. u Istočnoj Nemačkoj. Imao je devetnaest godina kada je pao berlinski zid. Pored pisanja bavi se i prevođenjem. Autor je više knjiga, između ostalih: "Šmit čita Prusta", "Šnekenmile", "Misija za Ota Kvanta"... Uoči jubileja, pada Berlinskog zida, a to je 9. XI 1989. razgovaramo sa Johenom Šmitom.

Preporučujemo za čitanje nov prevod stare knjige Petera Handkea "Još jednom za Tukidida". Knjigu predstavlja prevodilac, Žarko Radaković.

Još jedna knjiga o kojoj govorimo u emisiji Čitač je "Antologija savremene švedske noir priče" koju ispisuje sedamnaest autora. Između ostalih to su: Stig Laršon, Hening Mankel, Sara Stridsberg i drugi. Sagovornica je Tatjana Simonović koja je prevela neke od priča. Izdavač je "Tanesi".

U svom eseju Bojan Belić se osvrće na jednu priču Ersta Teodora Amadeusa Hofmana.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво