Visine

Snažna tvrđava je naš Bog

Snažna tvrđava je naš Bog - glasi naslov jedne od najpoznatijih himni čiju je melodiju i tekst u XVI veku sačinio reformator katoličke crkve Martin Luter. Mnogi kompozitori su je obradili, a u večerašnjoj emisiji Visine, koju uređuje Gorica Pilipović, možete slušati koralnu fantaziju na tu temu Maksa Regera.

Himna je i jedna od najomiljenijih među protestantima koji su je zvali borbenom pesmom Reformacije zbog efekta koji je imala na pristalice nove doktrine. Postoji nekoliko teorija o njenom nastanku. Hajne je, na primer smatrao da su melodiju pevali Luter i njegovi sledbenici prilikom dolaska na skupštinu u slobodni carski grad Vorms 16. aprila 1521. On je čak naziva Marseljezom Reformacije. Drugi kažu da je himna posveta Luterovom prijatelju Leonardu Kajzeru koji je pogubljen 1527. Po trećima, pevali su je nemački luteranski prinčevi koji su dolazili na skupštinu u Augsburg 1530, i konačno himna se dovodi u vezu sa okupljanjem u Špejeru 1529. kada su prinčevi izrazili svoj protest svetom rimskom caru Karlu V. U svakom slučaju, najranija sačuvana pesmarica u kojoj se himna pojavljuje datira iz 1531. U Nemačkoj, ova pesma se često smatrala i patriotskom te je pevana u odgovarajućim situacijama kad je trebalo izraziti nacionalna osećanja. Taj patriotski ton dolazi od činjenice što su nemački protestanti smatrali Reformaciju ne samo religijskim već i nacionalnim pokretom protiv rimskog ugnjetavanja.

 

 

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво