Zlatni presek

Slobodanka Boba Stupar "Stepenice IV", Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca; Sunčica Lambić-Fenjčev "13. Bijenale akvarela", Zrenjanin.

Nastavljajući istraživanja vizuelnog potencijala stepenica, Slobodanka Boba Stupar se novim radovima pod nazivom "Stepenice IV" predstavlja u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca. Već nekoliko godina unazad, Slobodanka Stupar fotografski, iz različitih rakursa, beleži stepeništa na najrazličitijim arhitektonskim lokacijama, prenosi te zapise na aluminijumske ploče i potom ih kombinuje u veće celine, čime dobija potpuno novu vizuelnu predstavu sopstvenog značenja i ritma. U tom procesu, stepenice gube svoju arhitektonsku funkciju, i samo u umetnicinom osećanju se nalazi sećanje na njihovo poreklo, a postaju vizuelne predstave novog smisla i senzibiliteta. Predstavljene radove u galeriji prati i zvuk kao sastavni deo ambijenta, ali i posebnih radova, što Slobodanka Stupar često koristi kao upotpunjavanje ili naglašavanje ambijenta.

Zamišljena kao manifestacija koja populariše jednu likovnu tehniku, Umetnička kolonija Ečka je shodno vremenu i promenama unutar same umetnosti prerasla u bijenalnu manifestaciju koja za svoj osnov ima analizu ideje akvarela. "13. Bijenale akvarela", čiji je selektor istoričar umetnosti i kustos Miroslav Karić iz Beograda, predstavlja od 7. oktobra radove 17 umetnika, kao i deo kolekcije Savremene galerije, objedinjene nazivom "Skice za pokretne slike". Tematska i idejna okosnica i veza umetničkih radova, prema konceptu Karića, jeste pokretna slika, preciznije kinematografska reprezentacija realnosti koja za umetnike postaje široko polje inspiracije, referenci, evociranja medijskih karakteristika filma  i njemu pripadajućih poetika, motivskih aproprijacija, kroz koje umetnici artikulišu i elaboriraju svoja istraživanja i koncepte. Razmatranje odnosa fenomena sedme umetnosti i akvarela podstaknuto je, između ostalog, i činjenicom da se akvarel kao likovna tehnika neretko koristi za ilustraciju i detaljnu vizuelnu razradu filmskih scenarija/priče (storyboard) ili za skiciranje rediteljske ideje u smislu preovlađujuće atmosfere, estetskog tona i emotivnog štimunga u pojedinim scenama kao i u samom filmu (moodboard).

Gosti emisije će biti: Slobodanka Boba Stupar, autorka izložbe "Stepenice IV" i Sunčica Lambić-Fenjčev kustoskinja "13. Bijenale akvarela".

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво