Pozitivna trema

Razgovor sa violinistkinjom Katarinom Aleksić

Diplomirala je i magistrirala violinu na FMU u Beogradu u klasi Maje Jokanović. Tokom školovanja je osvojila više nagrada na takmičenjima i dobila mnogobrojna priznanja i stipendije za izuzetan uspeh. Tokom i posle studija, i u okviru različitih ansambala, nastupala je na velikom broju resitala, koncerata i festivala u zemlji (BEMUS, BELEF, Međunarodna tribina kompozitora) i inostranstvu (Austrija, Nemačka, Švedska, Francuska, Slovenija). Usavršavala se i na mnogim majstorskim kursevima za solo violinu i kamernu muziku. Kao solista je nastupala i sa Simfonijskim orkestrom RTS i Europaische Kammerphilharmonie u Drezdenu. Snimala je za Radio Televiziju Srbije, Radio Televiziju Slovenije, austrijski ORF i holandski RTV Nederland 2. Od 2006. deluje kao koncertmajstor SO RTS. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja orkestarskih umetnika Srbije za 2009. za izuzetan uspeh u radu na mestu koncertmajstora tog orkestra.

Tokom 2013. godine je sa sastavom Orchestra Mozart Bologna, pod dirigentskom palicom Klaudija Abada i solistkinjom Martom Argerič, učestvovala na nekim od najvećih evropskih festivala (Lucerne Festival zu Ostern, Prolećni festival u Španiji, Teatro Auditorium Manzoni u Italiji i Palace of Arts u Mađarskoj).

Redovno svira i na baroknoj violini u okviru različitih ansambala, na koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Stalni je član ansambla Beogradski barok. Od aprila 2014. je član jednog od najinteresantnijih novijih holandskih baroknih ansambala Holland Baroque sa kojima je ostvarila veliki broj nastupa sa umetnicima kao što su Lars Urlik Mortensen, Amandin Bejer, Đovani Solima, Rajnbert de Leuv...i snimila i tri kompakt diska (Channel Classics, Pentatone).

Autor emisije: Ana Ćirica

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво